Proizvođač Mocart kugli ipak ne ide u stečaj

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 14.Dec.2021, 16:25

Proizvođač Mocart kugli ipak ne ide u stečaj

Proizvođač Mocart kugli, kompanija Salzburg Schokolade, koja je prijavila nesolventnost, biće spasen, pošto je firma Heidi Chocolat odlučila da ga kupi.

Dve nedelje nakon što je proizvođač Mocart kugli prijavio stečaj zbog smanjenja prihoda usled pandemije kovida19, porodica Harmer, vlasnik Salzburg Schokolade, predala je svoj udeo novom investitoru.

Novi vlasnik sada mora da izradi plan sanacije, koji će morati da sadrži mere racionalizacije, ali se u kompaniji nadaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << da će to proći bez smanjenja zaposlenih, kojih trenutno ima 130. Likvidnost firme je osigurana dobijenim kreditom.

Još preostaje da američki koncern „Mondelez“, koji ima pravo na marku „Prave salcburške Mocart kugle“, a za koji je austrijska firma proizvodila, da svoj pristanak.

Pandemija je teško pogodila proizvođača Mocart kugli, i to se odrazilo na bilans u kojem se beležilo zaduženje od oko 27 miliona evra.

Inače, Heidi Chocolat je već jednom spasila jednog austrijskog proizvođača slatkiša, kompaniju Niemetz koja proizvodi u Austriji poznate Schwedenbomben.

Kompanija Salzburg Schokolade iz Grodiga, poznata po proizvodnji mocart kugli, podnela je krajem novembra pokrajinskom sudu u Salcburgu zahtev za stečaj. Direktor Kristijan Šigerl je izjavio da, iako je proteklih godina preduzeće beležilo dobit, prošle godine ga je pandemija teško pogodila. On je naveo da je zbog znatno smanjenog broja turista, manifestacija i proslava došlo do pada prodaje čokoladnih proizvoda, pa tako i mocart kugli.

Aktuelni lokdaun i značajni rast cena sirovina, energije, plata, troškova logistike, materijala za pakovanje su dalji razlozi„, dodao je Šigerl i rekao da se zaposlenima ne mogu isplatiti novembarske plate, kao ni božićni dodatak.

Ovo preduzeće proizvodi čokolade „Bobi“, „Marija Terezija taler“ i „Salcburg konfiseri“. Kompanija je osnovana 1897. pod imenom „Rajsigl fabrika slatkiša“ u Salcburgu, i preseljena je 1956. u Grodig.

Izvor: Tanjug

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.