Izvor: Luftika.rs, 09.Feb.2024, 17:05

Postignut dogovor: Iseljeni Muzej automobila postaje deo Muzeja nauke i tehnike

Muzej automobila u Beogradu postaće zaseban muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike, kao matičnog muzeja za očuvanje naučnotehničkih kulturnih dobara.
To je dogovoreno na današnjem sastanku ministarke kulture Maje Gojković sa direktorima te dve ustanove, Bogdanom Petkovićem i Zoranom Levićem, piše 021.rs.
Kako je posle sastanka saopštilo Ministarstvo kulture, sporazum o realizaciji tog dogovora biće potpisan naredne nedelje.
“Ministarstvo kulture je na sebe preuzelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << obavezu da finansira delatnost Muzeja automobila, a ministar kulture i direktori Muzeja automobila i Muzeja nauke i tehnike, u bliskoj saradnji, radiće na iznalasku najboljeg rešenja za objedinjeni smeštaj zbirke Bratislava Petkovića, kao i ostale muzejske građe, čiji popis je u toku”, navode u saopštenju.
Ministarstvo je najavilo da će, u skladu sa željom direktora Muzeja automobila i članova porodice Petković da ta ustanova bude u nadležnosti države, Vladi Srbije predložiti da donese takvu odluku.
Dodaje se da će sa dva muzeja raditi na pronalaženju rešenja za trajni izlagački prostor kao i da će Muzej nauke i tehnike, nakon dostavljenog popisa, izdati rešenje o utvrđivanju zbirke za kulturno dobro.
Muzej automobila u Beogradu, u kojem se nalazi zbirka nekadašnjeg ministra kulture Bratislava Petkovića, prinudno je iseljena iz prostora u Ulici Majke Jevrosime, jer je zgrada u kojoj se nalazi, po osnovu restitucije, vraćena prvobitnim vlasnicima.
“Budući da grad Beograd, koji je i osnivač pomenute gradske ustanove kulture, nije obezbedio niti privremeni, niti stalni alternativni prostor za pomenuti muzej, automobili, drugi eksponati i brojna arhivska građa, koja čini kolekciju od neprocenjive nacionalne istorijske i tehničke vrednosti, do daljnjeg će biti nedostupni javnosti”, saopštio je ranije Srpski savez za istorijska vozila.
Iseljava se Muzej automobila u Beogradu, vredni eksponati završiće u privatnim garažama

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Muzej automobila postaje zaseban muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike

Izvor: AutoBlog, 09.Feb.2024

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković održala je danas sastanak sa direktorom Muzeja automobila Beograd Bogdanom Petkovićem i naslednicima, kao i sa direktorom Muzeja nauke i tehnike Zoranom Levićem, na kojem je dogovoreno da Muzej automobila postane zaseban muzej...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.