Rešeno: Ministarka otkrila sudbinu Muzeja automobila

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 14:12

Rešeno: Ministarka otkrila sudbinu Muzeja automobila

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković održala je danas sastanak sa direktorom Muzeja automobila Beograd Bogdanom Petkovićem i naslednicima, kao i direktorom Muzeja nauke i tehnike Zoranom Levićem, saopštili su iz Ministarstva kulture.

Na sastanku je dogovoreno da Muzej automobila postane zaseban Muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike, kao matičnog muzeja za očuvanje naučnotehničkih kulturnih dobara.

U cilju realizacije ovog dogovora, sledeće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sedmice Ministarstvo kulture, Muzej automobila i Muzej nauke i tehnike potpisaće sporazum.

Ministarstvo kulture je na sebe preuzelo obavezu da finansira delatnost Muzeja automobila, a ministar kulture i direktori Muzeja automobila i Muzeja nauke i tehnike u bliskoj saradnji radiće na iznalasku najboljeg rešenja za objedinjeni smeštaj zbirke Bratislava Petkovića, kao i ostale muzejske građe, čiji popis je u toku.

Kako je želja direktora Muzeja i članova porodice Petković da Muzej bude u nadležnosti Republike Srbije, Ministarstvo kulture predložiće Vladi Republike Srbije nakon potpisivanja ugovora takvu odluku.

Ministarstvo kulture sa dva muzeja ulaže napore u cilju pronalaženja rešenja za trajni izlagački prostor za očuvanje i izlaganje očima javnosti ove vredne i značajne zbirke. Muzej nauke i tehnike, nakon dostavljenog popisa, izdaće i rešenje o utvrđivanju zbirke za kulturno dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dogovor o premeštanju Muzeja automobila: Postaje zasebni deo Muzeja nauke i tehnike

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Feb.2024

Muzej automobila u Beogradu postaće zaseban muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike, kao matičnog muzeja za očuvanje naučnotehničkih kulturnih dobara, dogovoreno je na današnjem sastanku ministarke kulture Maje Gojković sa direktorima te dve ustanove, Bogdanom Petkovićem i Zoranom Levićem.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.