Posle ovoga ćete banane gledati drugim očima

Izvor: Mondo, 05.Jul.2015, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle ovoga ćete banane gledati drugim očima

Evo zašto su banane zapravo supervoće!

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Ovo voće sadrži tri prirodna šećera - saharozu, fruktozu i glukozu. Istraživanja pokazuju da samo dve banane obezbeđuju telu energiju potrebnu za 90 minuta treninga. Osim toga, ovo voće dobro je i kao prevencija i kao lek za razne bolesti.

Depresija

Istraživanje je pokazalo da se ljudi koji pate od depresije bolje osećaju kada pojedu bananu. Razlog za to je >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << što ova voćka sadrži triprofan, vrstu proteina koju organizam pretvara u serotonin, supstancu koja opušta telo i poboljšava raspoloženje.

Anemija

Zbog visokog sadržaja gvožđa, banane stimulišu proizvodnju hemoglovina u krvi i na taj način pomažu anemičnim osobama.

Krvni pritisak

Ovo tropsko voće sadrži dosta kalijuma, a malo soli, što je savršena kombinacija za regulisanje krvnog pritiska.

Konstipacija

Visok sadržaj hranljivih vlakana u bananama pomaže u regulisanju rada creva. Dakle, problem možete da rešite i bez laksativa.

Mamurluk

Jedan od najbržih načina da prevaziđete mamurluk je šejk od banane, mleka i meda. Voće će umiriti stomak, pomoću meda će vratiti nivo šećera u krvi u normalu, a mleko će umiriti i rehidrirati organizam.

Gorušica

Sastojci banane odlični su za borbu protiv kiseline koja uzrokuje gorušicu – dakle, pojedite bananu kada imate gorušicu, ubrzo će vam biti lakše.

Jutanja mučnina

Stručnjaci kažu da ako jedete bananu između obroka, duže vreme će držati nivo šećera u krvi u normali, pa ćete tako izbeći jutarnje mučnine.

Ujed komaraca

Pre nego što posegnete za kremu kojom ćete namazati ujed, pokušajte da to mesto istrljate unutrašnjom stranom kore banane. Mnogi tvrde da se na ovaj način ublažavaju otok i iritacija.

Nervni sistem

Banane sadrže dosta vitamina B, što pomaže u umirivanju nervnog sistema. Naime, studija Instituta za psihologiju u Austriji pokazala je da stresni poslovi “teraju” ljude da se prejedaju i da jedu brzu hranu, što dovodi do toga da se najveći broj gojaznih osoba bavi nekim stresnim poslom. Istraživanje je pokazalo da, da bismo izbegli nekontrolisanu želju za hranom, moramo da održavamo nivo šećera u krvi, za šta je banana odlična.

U poređenju sa jabukama, na primer, banana sadrži četiri puta više proteina, dvostruko više ugljenih hidrata, pet puta više vitamina A i gvožđa. Jednom rečju - banana je supervoće!

Najnovije vesti, savete, preporuke i zanimljivosti u vezi sa zdravljem, čitajte i na našoj Facebook stranici MONDO Klinika.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.