„Politika“ slavi 120. rođendan

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 25.Jan.2024, 18:25

„Politika“ slavi 120. rođendan

Svečanošću u beogradskoj Zadužbini Ilije Kolarca u sredu je obeležen 120. rođendan „Politike”, svedoka i čuvara vremena, najstarijeg lista na Balkanu, osnovanog 25.januara pre tačno 120 godina.

O najstarijem listu na Balkanu govorili su direktorka „Politike” Mira Glišić Simić i vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika Marko Albunović. Publici je predstavljen i kratki film o bogatoj istoriji lista, a priredbu su svojim nastupom ulepšali đaci mlađih razreda >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Osnovne škole „Jovan Sterija Popović” iz Novog Beograda, koja zahvaljujući učitelju u penziji Radetu Vitomiroviću decenijama obeležava rođendan „Politike za decu”, najdugovečnije strane posvećene najmlađima.

O „Politici” iz ugla čitaoca na svečanom skupu govorio je Jovan Rukavina iz Šapca, saradnik jedne od najstarijih rubrika našeg lista – Među nama, koja traje gotovo 12 decenija. Publika je imala priliku i da uživa u muzičkom vremeplovu u izvođenju orkestra pod upravom maestra Bojana Suđića.

U ponedeljak, 12. januara po starom kalendaru, 1904. godine, nešto posle dva po podne na beogradskim ulicama pojavio se prvi broj ’Politike’ po ceni od pet para. Ulični prodavci su tog dana prvi put uzvikivali ime ’Politika’. Danas, ceo jedan vek i dve decenije kasnije, ’Politika’ je najstariji dnevni list u ovom delu Evrope. Sigurna sam da među nama nema osobe koja na određeni način nije vezana za ’Politiku’, bilo direktno, ili kroz uspomene na svoje pretke i njihov odnos prema našem listu. Svi mi u sebi nosimo barem delić nasleđa ’Politike’, imajući u vidu koliko je za ovih 120 godina uticala na našu kulturu, jezik, ćirilično pismo, stavove, mišljenja, ali i na odnos prema novinarstvu i javnoj napisanoj i izgovorenoj reči”, rekla je Mira Glišić Simić.

Od prvog dana „Politika” je imala informativnu, ali i obrazovnu ulogu, vaspitavala je generacije, širila njihove vidike, stvarala od njih bolje ljude. Postala je institucija kulture, istakla je Mira Glišić Simić.

’Politika’ je za mene u početku bila izazov, ali je profesionalni angažman prerastao u osećaj pripadnosti i lojalnosti. Biti deo ’Politike’ čini stalni osećaj ponosa, odgovornosti, snažne inspiracije i motivacije, ali i neprekidne stvaralačke treme, kada se nalazite pred velikim izazovom ili pred nečim čemu se neizmerno divite. ’Politika’ pamti vreme pre nas, beleži vreme u kojem živimo i biće hroničar vremena koje je pred nama. Zbog toga je naša misija bila da se jedinstvena istorijska građa sačuva za budućnost. Uspeli smo u tome. Digitalizovali smo milione stranica i fotografija, ne samo istorije Srbije već i čitavog čovečanstva. Tako je ’Politika’ ispunila svoju misiju – da bude svedok i čuvar vremena”, rekla je Mira Glišić Simić, zahvaljujući redakciji i svim zaposlenima u „Politici” koji su profesionalnim, poslovnim, ali i emotivnim angažovanjem posvećeni našem zajedničkom cilju.

Izražavam zahvalnost i duboko poštovanje prema svim čitaocima, među kojima je mnogo onih kojima su naše novine svakodnevna navika bez koje ne mogu, kao i onima koji dele uverenje da je najvažnije da sačuvamo tradiciju za budućnost. Za kraj, želim da s vama podelim reči vlasnika i direktora Darka Ribnikara koje su objavljene u ’Politici’ daleke 1929. godine: ’Na sadašnjim vlasnicima i urednicima je da pravdoljubivu slobodu ’Politike’ brane i čuvaju, izvršavajući time zavet koji su primili od njenih osnivača, braće Ribnikar, koji su za svoju ljubav prema narodu i za tu plemenitu ideju dali i svoje živote”, rekla je na kraju Mira Glišić Simić.

„’Politika’ ovaj značajni jubilej dočekuje kao institucija od nacionalnog značaja, a činjenica da je jedan dnevni list uspeo da održi kontinuitet punih 12 decenija ne može da ne izazove divljenje. Programski okvir iz 1904. godine bio je kratak i jasan: ’Politika’ ne treba da trči za senzacijama, mora da bude informativno pouzdana, da lične odnose tretira ’bez žuči i uvreda’ i da tekstovi na njenim stranicama budu pisani čistim jezikom i korektnim stilom”, rekao je Albunović.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.