Izvor: B92, 01.Apr.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje Festival igre u Beogradu

Beograd -- Predstavama Altro kanto 2 i Pejzaž, u izvođenju baleta Monte Karla iz Monaka, na sceni Centra Sava danas će biti svečano otvoren Šesti beogradski festival igre.

Do 15. aprila ljubitelji savremenog baleta imaju priliku da vide prve postave najznačajnijih kompanija savremenog plesa. Zvezde svetske baletske scene do 15. aprila nastupiće u Centru Sava, JDP-u, Ateljeu 212 i Beogradskom dramskom pozorišu. Ko je iz ovogodišnje ponude najveća zvezda teško je reći, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali najdužu tradiciju ima balet Monte Karla.

Balet Monte Karla ove godine slavi 100 godina, zadržavajući glamur koji je imao kada su u njemu igrali Pavlova i Nižinski, Peti Paf, kada su muziku za njih pisali Debisi, Ravel, Stravinski.

Prema rečima umetničke direktorke Festivala Aje Jung, koreograf Žan-Kristof Majo glavni je razlog što ovaj balet i dalje zauzima značajno mesto u svetu savremene igre.

"Više nema zvezda na sceni. Savremena igra u odnosu na klasičan balet ne priznaje zvezde na sceni, već su zvezde koreografi. Potpis je postao veoma važan, i naši koreografi jesu zvezde," rekla je direktorka Festivala.

Za šest godina, Beogradski festival igre stvorio je svoju posebnu i poprilično zahtevnu publiku.

"Negde je formirana ta nova publika i zaista je satisfakcija da je festival formirao jednu sasvim novu publiku koja iz godine u godinu takođe raste, odnosno postaje sve zahtevnija, tako da je obaveza selekcije velika", kazala je Aja Jung.

Pored baleta iz Monaka, do kraja festivala publika će videti nacionalne kompanije i trupe iz Švedske, Holandije, Nemačke, Brazila, Francuske i iz Velike Britanije, odakle nam stiže Random Dance i koreograf Vejn Mekgregor, čija je predstava "Entitet" u Londonu rasprodata do 2011. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.