Počinje Festival igre u Beogradu

Predstavama Altro kanto 2 i Pejzaž, u izvođenju baleta Monte Karla iz Monaka, na sceni Centra Sava danas će biti svečano otvoren Šesti beogradski festival igre.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2009.

09:56

Default images

Do 15. aprila ljubitelji savremenog baleta imaju priliku da vide prve postave najznačajnijih kompanija savremenog plesa. Zvezde svetske baletske scene do 15. aprila nastupiće u Centru Sava, JDP-u, Ateljeu 212 i Beogradskom dramskom pozorišu. Ko je iz ovogodišnje ponude najveća zvezda teško je reći, ali najdužu tradiciju ima balet Monte Karla.

Balet Monte Karla ove godine slavi 100 godina, zadržavajući glamur koji je imao kada su u njemu igrali Pavlova i Nižinski, Peti Paf, kada su muziku za njih pisali Debisi, Ravel, Stravinski.

Prema rečima umetničke direktorke Festivala Aje Jung, koreograf Žan-Kristof Majo glavni je razlog što ovaj balet i dalje zauzima značajno mesto u svetu savremene igre.

"Više nema zvezda na sceni. Savremena igra u odnosu na klasičan balet ne priznaje zvezde na sceni, već su zvezde koreografi. Potpis je postao veoma važan, i naši koreografi jesu zvezde," rekla je direktorka Festivala.

Za šest godina, Beogradski festival igre stvorio je svoju posebnu i poprilično zahtevnu publiku.

"Negde je formirana ta nova publika i zaista je satisfakcija da je festival formirao jednu sasvim novu publiku koja iz godine u godinu takođe raste, odnosno postaje sve zahtevnija, tako da je obaveza selekcije velika", kazala je Aja Jung.

Pored baleta iz Monaka, do kraja festivala publika će videti nacionalne kompanije i trupe iz Švedske, Holandije, Nemačke, Brazila, Francuske i iz Velike Britanije, odakle nam stiže Random Dance i koreograf Vejn Mekgregor, čija je predstava "Entitet" u Londonu rasprodata do 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: