Pirovo brašno: Šta je to i kako se koristi

Izvor: Mondo, 03.Mar.2018, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pirovo brašno: Šta je to i kako se koristi

To je žitarica koja potiče iz Azije. Mnogi je nazivaju praiskonskom pšenicom jer je do danas zadržala svoje prvobitne karakteristike.

Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Pir je poznat pod nazivima krupnik, dinkel ili spelta (latinski: Triticum spelta). U dalekoj prošlosti pir je bio cenjena namirnica, o čemu svedoče zapisi u Starom zavetu kao i kod starih Rimljana.

Poslednjih godina sve više raste potražnja za najvažnijim proizvodom od pira - brašnom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ali i mekinjama, grizom, mlekom, kuskusom.

Ovo brašno se smatra daleko zdravijim i hranjivijim od brašna pšenice i ostalih modernih i modifikovanih žitarica. Ima blagi ukus i sadrži veće količine vlakana, zbog čega se jela od njega lakše vare.

Takođe, osobe koje su alergične na proizvode od obične pšenice mogu u umerenim količinama da konzumiraju proizvode od spelte, ali to ipak nije bezglutenska namirnicama.

Istraživači su došli do spoznaje da ovo brašno sadrži veće količine određenih minerala od pšeničnog brašna. Tu je i široka lepeza vitamina od kojih se posebno ističu vitamini A i C, vitamini B grupe.

Niacin je od velike koristi za ljudsko telo - ppospješuje cirkulaciju i detoksikaciju, smanjuje nivo holesterola u krvi, pomaže u regulaciji metaboličkih procesa, brine o zdravlju srca, mišića i vezivnog tkiva.

Spelta ili pir ima manje kalorija od pšenice, a više proteina i nezasićenih masti.

Može u potpunosti da zamijeni pšenično ili bilo koje drugo brašno. Ako pravite hleb, na primer, koji prema receptu sadrži 500 g pšeničnog brašna, umesto njega možete dodati 500 g brašna od spelte.

Može se koristiti i za kuvanje (npr. za zgušnjavanje sosa) pri čemu je potrebno izbegavati vrlo visoke temperature kuvanja. Odlično je i za sve vrste peciva i kolača, ali pošto ima manje glutena od ostalog brašna ne treba ga dugo mesiti - 3 do 4 minuta će biti sasvim dovoljno.

Takođe, brže se rastvara u vodi, zbog čega za formiranje testa od ovog brašna potrebne manje količine tečnosti (ua oko 25 odstto) savetuje "Alternativa za vas".

Pročitajte i ovo:

Lepi Brka i MONDO u epizodi: Pasulj u čokoladi!MONDO u kuhinji sa Stevom Karapandžom

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.