Izvor: Advertiser-Serbia.com, 24.Sep.2020, 18:28

Pirinač „Uncle Ben’s“ menja ime zbog rasnih stereotipa

Mars je jedan od nekoliko prehrambenih giganta koji revidiraju svoje brendove usled protesta koje je podstaskla smrt Georgea Floyda

Vlasnici pirinča Uncle Ben’s doneli su odluku o promeni imena u Ben’s Original i odlučili da uklone lice nasmejanog, sedokosog Afroamerikanca koji se nalazi na kutijama u koje je upakovan pirinač.

Do promene dolazi nakon što su vlasnici ovog brenda, Mars Food, u junu odlučili da revidiraju brend usled velikih globalnih protesta zbog policijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << brutalnosti i rasizma.

Pirinač „Uncle Ben’s“ na tržištima je od 1940 i decenijama je bio najprodavaniji u SAD.

Brend je često bio kritikovan zbog rasnih stereotipa. Nazivi poput “ujak” i “teta” su korišćeni na jugu SAD kao nazivi za crnce, umesto formalnijih načina obraćanja poput “gospođa” ili “gospodin”.

Ime Uncle Ben’s je navodno inspirisano teksaškim farmerom koji je bio poznat po visokokvalitetnom pirinču. Kompanija je pre lansiranja proizvoda upitala konobara jednog restorana iz Čikaga Frenka Brauna da pozira za brend i postane lice branda.

On je pristao na to, a pirinač Uncle Ben’s je pušten u prodaju 1947. godine.

Kompanija je 2007. godine pokušala da moderniziuje svoj marketing tako što je u reklami postavila Bena za predsednika odbora u reklami.

Očekuje se da će se novo pakovanje naći na policama prodavnica 2021. godine.

Kompanija Mars je najavila da će sarađivati s Nacionalnom urbanom ligom u SAD i podržati crne kuvare. Doniraće dva miliona dolara za stipendije, a investiraće i 2,5 miliona dolara u Misisipi, gde se njihov pirinač proizvodi.

Mars je jedan od nekoliko prehrambenih giganta koji revidiraju svoje brendove usled protesta koje je podstaskla smrt DŽordža Flojda.

Ranije je Pepsi objavio da će promeniti marketing za svoje sirupe i liniju hrane pod nazivom “Aunt Jemima” i priznao da se brend temelji na rasnim stereotipima, prenose mediji u SAD.

Izvor: FoNet

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.