Peške kroz Srbiju za 33 dana

Izvor: Politika, 11.Jun.2012, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peške kroz Srbiju za 33 dana

Petoro avanturista obilazi neistražene krajeve zemlje na putu na kojem će na nogama preći 700 kilometara od juga do severa

Kroz šume i rečne doline, preko planinskih vrhova, od juga ka severu, putevima na kojima uređaji za navigaciju nisu od velike koristi, 700 kilometara za 33 dana peške kroz Srbiju – tako izgleda poduhvat u koji se pre 13 dana upustilo petoro avanturista.

Početna tačka trase na kojoj ovi ljubitelji prirode pešače, fotografišu i snimaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bila je na planini Dukat, na tromeđi Srbije, Makedonije i Bugarske, a krajnji cilj na kojem bi prema planu trebalo da se nađu 3. jula, jeste Horgoš, na severu zemlje. U međuvremenu će se kretati istočnim krajevima, kroz slabo naseljene predele, do Dunava, zatim će preći u Vojvodinu gde će ih put voditi i kroz neka urbana mesta.   

Jučerašnji poziv „Politike” zatekao ih je na pređenih 250 kilometara, u podnožju planine Rtanj, kada su se posle malo lutanja vratili na pravi put.

– Idemo neistraženim delovima Srbije, kroz mesta sa po dvadesetak ljudi. Najveće naselje kroz koje smo do sada prošli jeste Babušnica. Naporno je, mislio sam da će biti lakše, ali ovo nam svima pričinjava veliko zadovoljstvo i uživanje – prenosi utiske vođa tima fotograf Ivan Strahinić. U projektu „Put pod noge – 33 dana Srbija”, društvo mu prave Dragana Rajblović, alpinistkinja koja se 2007. godine, kao prva žena iz Srbije koja se popela na najviši vrh sveta Mont Everest, reditelj i montažer Zoran Minić i snimatelji Milan Vlaški i Ivan Derikonjić.    

Do sada su spavali u napuštenoj školi, u vikendicama, na podu zatvorene kafane, u šatoru i kod ljubaznih meštana za koje ne štede reči hvale. Osim prenoćišta, brižnim domaćinima nije bilo teško da avanturistima ponude i specijalitete lokalne kuhinje. Ali, da se ne bi oslanjali na to i na pečurke i šumske jagode na koje naiđu, petočlana ekspedicija ima logističku podršku koji im obezbeđuje hranu.

Od utisaka sa dosadašnjeg dela puta Ivan Strahinić izdvaja dolazak na vrh Trem na Suvoj planini, ali i ljude sa kojima su se sretali.

– Svi su dobronamerni, željni razgovora, brižni. Svi domaćini kod kojih smo prenoćili, pozvali su kasnije da pitaju kako smo i gde smo – dodaje Strahinić.

Kada se ovo putovanje završi, planirali su da lepote zabeležene kamerom i fotoaparatom podele sa drugima tako što će napraviti film i video-spotove, prirediti izložbu fotografija i objaviti monografiju.

A. Marinković

objavljeno: 12.06.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.