PRAKTIČNI SAVETI Kako da se ponašate na razgovoru za posao

Izvor: 24sata, 10.Okt.2014, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRAKTIČNI SAVETI Kako da se ponašate na razgovoru za posao

Često smo u situaciji da se prijavimo za posao za koji je već apliciralo mnogo kandidata. Srećni smo ako stignemo do intervjua. Međutim, onda se desi da na intervjuu "ne prođemo". Evo saveta kako da "šarmirate" one koji vam nude posao.

Često smo u situaciji da se prijavimo za posao za koji je već apliciralo puno kandidata. Srećni smo ako stignemo do intervjua. Međutim, onda se desi da na intervjuu "ne prođemo", piše mondo.rs

Kako da se obezbedimo da smo uradili >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << sve što je u našoj moći da dobijemo posao koji želimo?

Najpre, u pripremi za posao, treba biti iskren sam sa sobom i postaviti sebi pitanje:

ZAŠTO JA ŽELIM DA DOBIJEM OVAJ POSAO?

Kada iskreno odgovorimo na ovo pitanje, treba da postavimo drugo:

ZAŠTO SAM JA TOM POSLODAVCU POTREBAN?

Onda je važno da utvrdimo koliko se naši motivi poklapaju sa potrebama poslodavca i da pokušamo da razradimo onaj deo gde se ne poklapamo. Na ovaj način ćemo sami sebi razjasniti sa kojom perspektivom odlazimo na intervju, a time staviti celu priču u neki okvir.

Posao | Foto: Profimedia

Da bismo znali potrebe poslodavca, potrebno je dobro istraživanje. Najpre treba videti njihovu prezentaciju na internetu (ono šta taj poslodavac želi da bude).

Sledeće, raspitaćemo se kod prijatelja i poznanika da li je neko imao iskustva sa tom kompanijom (ono što poslodavac jeste, prema nekim mišljenjima).

Postoji još načina da saznamo o kompaniji, npr. forumi, učešća na takmičenjima ili CSR programima, itd. Sve informacije nam mogu biti od koristi.

Korisno je predvideti pitanja koja mogu da budu problematična (recimo, kao što advokati pripremaju klijente na pitanja sa kojima se mogu suočiti u sudskom procesu). Spisak pitanja za intervjue mogu se naći na internetu.

Treba odvojiti vreme da se ovo razradi i da razmislimo o odgovorima koji su u skladu sa našim vrednostima, a zvuče dobro i poslodavcu.

| Foto: Profimedia.rs

Ne treba zaboraviti da jednu istu stvar možemo da kažemo na više načina. Recimo, na intervjuu možete da kažete: "Treba mi veća plata." ili pak: "S obzirom na odgovornost ove pozicije i na to koliko sam ja spreman da uložim da bih doprineo rastu kompanije, čini mi se da biste mogli da razmotrite veću kompenzaciju. Možemo i da merimo rezultate u prva tri meseca pa da zajednički odlučimo da li sam postigao to što ste očekivali."

U odgovorima na kompleksna pitanja na intervjuu, a i generalno, zahvalno je držati se "S.T.A.R." modela. Kada npr. poslodavac traži da opišete kako ste u prošlosti rešili određen problem, krenite od opisa situacije (SITUATION). Onda objasnite svoj zadatak u tome (TASK). Zatim, koju ste akciju preduzeli da se problem reši (ACTION). I najzad, opišite kakav je rezultat bio (REACTION). Važno je da kroz ovaj opis istaknete svoju aktivnu ulogu, ali da ne zaboravite ni tim koji vam je pomagao.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.