POVEDITE PSA SA SOBOM I SMANJITE STRES NA POSLU

Izvor: Kurir, 31.Mar.2012, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POVEDITE PSA SA SOBOM I SMANJITE STRES NA POSLU

Četvoronožni ljubimci ublažavaju udarce stresa, pozitivno deluju na produktivnost, utiču na smanjenje izostanaka s posla i postiču radni moral

RIČMOND - Poslodavci koji tragaju za novim načinima da pospeše produktivnost u ovim teškim ekonomskim vremenima mogli bi da poslušaju savet naučnika i dozvole zaposlenima da na radno mesto povedu svog četvoronožnog ljubimca.

Grupa američkih istraživača, čija je studija objavljena u časopisu International >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Journal of Workplace Health Management. navodi da psi na radnom mestu mogu ne samo da smanje nivo stresa svojih vlasnika, već da rad učine prijatnijim i za njihove kolege, pa i čitav kolektiv.

"Psi na radnom mestu mogu da učine pozitivnu razliku", kazao je u izjavi za AFP vođa istraživanja, prof Rendolf Barker sa Virdžinija Komonvelt univerziteta.

"Oni su poput velikog tampona koji ublažava udarce stresa, pozitivno deluju na produktivnost, utiču na smanjenje izostanaka s posla i postiču radni moral", naveo je Barker.

Prethodna istraživanja su pokazala da druženje sa psima snižava krvni pritisak, kao i da blagotvorno deluje na pacijente u bolnicama i staračkim domovima.

Naučnici, međutim, napominju da je vašno da pas bude dobro istreniran i poslušan kako, umesto opuštanja, ne bi izazvao još veći stres i haos.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.