[POGLED SA VRHA] DRAGANA ORLANDIĆ, Siberian Wellness: „Planovi su nam da nastavimo sa daljim rastom, kako u Srbiji, tako i u regionu“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 22.Maj.2023, 14:43

[POGLED SA VRHA] DRAGANA ORLANDIĆ, Siberian Wellness: „Planovi su nam da nastavimo sa daljim rastom, kako u Srbiji, tako i u regionu“

Kako ocenjujete tržišnu poziciju kompanije koju predvodite, u 2022. godini? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše kompanije

– Za nas je 2022 bila posebno izazovna. Kao ruska kompanija, susreli smo se sa mnogim izazovima, u centrali sa nabavkom sirovina, logistikom, mi ovde u Srbiji sa distribucijom robe iz centrale, transferom novčanih sredstava itd.

To je prethodnu godinu učinilo posebno teškom za poslovanje, ali i pored toga, ostvarili smo rast od 18% u odnosu >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << na 2021 godinu, koja je za naše poslovanje bila jako dobra.

Kako vidite spoljne uslove u kojima je vaša kompanija tokom 2022. godine morala da posluje?

Odgovor na ovo pitanje se praktično u potpunosti ogleda u prethodnom. Za naše poslovanje je od krucijalnog značaja bila geopolitička situacija, a samim tim i ekonomska kriza, koja je zadesila ceo evropski kontinent.

Finansijski uslovi poslovanja su nezapamćeni u poslednjih 20 godina moje poslovne karijere.

Koji su najveći problemi industrije u kojoj posluje vaša kompanija? Kako te probleme treba rešiti?

– Najveći problem naše industrije, a to je proizvodnja prirodnih suplemenata i kozmetike, je abnormalni rast cena sirovina, kao i svi izazovi vezani za logistiku, troškove logistike ali i sam fizički prelaz robe, primarno zbog sankcija EU.

Ti problemi su krenuli i pre svih dešavanja u 2022. godini a nova geopolitička situacija ih je samo multiplicirala.

Tek stabilizacijom ekonomske i finansijske krize, moći ćemo da pričamo i o stabilizaciji tržišta sirovina i ambalaže.

Kako vidite ulogu države u vašim privrednim aktivnostima? Smatrate li da država u većoj meri treba da brine i pomogne kompanijama kao što je vaša? Šta država treba najpre da učini da bi vam olakšala poslovanje?

– Uloga države, u ovom slučaju, može da bude i treba da bude podržavajuća. Mi u našem poslovanju, nemamo puno dodira sa državnim aparatom, ali kada imamo, uvek smo zahvalni kada svi procesi teku brzo, profesionalno i bez nepotrebne birokratije.

Kako ocenjujete rad poslovnih/privrednih komora i udruženja koja se tiču interesa vaše kompanije? Koje od organizacija ovoga tipa vidite kao bitne za vaše poslovanje i šta one treba da učine kako bi se obezbedili bolji uslovi poslovanja?

Privredna komora Srbije je jedan od naših Partnera. Naša saradnja je u ovoj fazi dosta pasivna, ali planiramo u bliskoj budućnosti to da promenimo.

Kakva su vam očekivanja za 2023. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz vaše industrije? Očekujete li poboljšanje navedenih uslova i za vašu kompaniju konkretno?

– Mi smo kompanija koja posluje 27 godina, od tada smo iz prethodne dve velike krize – jedne svetske, druge velike ekonomske krize u Rusiji, izašli samo jači. Za nekoga su krize opasnost, za nas su izazov, da budemo još bolji.

U najtežoj godini za poslovanje u Rusiji, gde nam je centrala, mi smo realizovali sjajnu transakciju i preuzeli Kozmetičku industriju “DAHLIA”, što nam omogućava da sve velike planove koje imamo u vezi širenja u EU i SAD sada i realizujemo.

Imate li nekih značajnijih planova, kao kompanija, za 2023. godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Planovi su nam da nastavimo sa daljim rastom, kako u Srbiji, tako i u regionu.

Preuzimanjem “Dahlie”, kozmetički segment našeg portfolija očekuje ozbiljna ekspanzija, kako kod nas, tako i u regionu, zemljama EU, i na tome se ne zaustavljamo.

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.