[POGLED SA VRHA 2023/24] MARC ERNEST GAROFANI, Veropoulos: „2023 je zaista bila fantastična godina za Veropoulos”

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 22.Jan.2024, 12:16

[POGLED SA VRHA 2023/24] MARC ERNEST GAROFANI, Veropoulos: „2023 je zaista bila fantastična godina za Veropoulos”

Kako ocenjujete tržišnu poziciju kompanije koju vodite 2023. godine? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate na početku 2023. godine? Dajte opštu ocenu uspešnosti rada Vaše kompanije

– Kompanija Veropoulos prisutna je u Srbiji od 2002. Ovakvo trajanje na tržištu pokazuje da je naš brend Super Vero kreirao solidno i veoma dobro integrisano korisničko iskustvo.

Generalni direktor kompanije Veropoulos sam postao 2018. Tada smo odlučili >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << da osvežimo koncept i unapredimo korisničko iskustvo, tako što ćemo u potpunosti renovirati naše prodavnice u Novom Beogradu uz stručnost svetski poznate kompanije Schweizer. Bila je to odluka koja je urodila plodom jer su svi parametri kompanije, od prometa i broja potrošača, preko profitabilnosti i tržišnog učešća do svesti o brendu, napravili iskorak. Krajem 2022. godine otvorili smo prvi hipermarket u Novom Sadu, na prodajnoj površini od 10.000 kvadratnih metara. Tu smo uz Super Vero integrisali i JUMBO brend, za koji imamo ekskluzivnu franšizu za Srbiju. Kombinacija ova dva brenda prisutna je i u većini naših drugih prodavnica i mi smo izuzetno zadovoljni rezultatima njihove sinergije. U aprilu 2023. smo otvorili JUMBO od 3200 kvadratnih metara u TC Zira.

Sve ovo napominjem da bih vas informisao da je naša 2023. godina (ukupno i like for like) bila izuzetna. Oborili smo sve istorijske rekorde naše kompanije od njenog dolaska u Srbiju. Zaista fantastična godina.

Kako vidite eksterne uslove u kojima je vaša kompanija morala da posluje 2023. godine?

– Istina je da su prethodne godine prošle sa periodom inflacije, koji u Evropi odavno nije viđen.

Neću vam reći da smo startno bili sigurni u svoju strategiju vezano za suprotstavljanje ovom fenomenu na našem nivou. Svakako, iskustvo iz 2022. godine nam je pomoglo da sagledamo premise ove makroekonomske situacije, na osnovu čega smo u 2023. ušli bolje pripremljeni. Važno je napomenuti da makroekonomski parametri generalno nisu bili katastrofalni, što nam je omogućilo da izbegnemo još goru makroekonomsku situaciju a to je stagflacija. Naša kompanija ima jednu od najnižih stopa dugoročnih dugovanja (long term liabilities) u sektoru maloprodaje, što nam je omogućilo da izbegnemo hendikepe nastale povećanjem kamatne stope.

Ujedno, naša strategija nastavka istraživanja i otkrivanja novih proizvoda, rezultirala je kreiranjem jedinstvenog asortimana. Kombinacija proizvoda visokog kvaliteta po promotivnim cenama pokazala se uspešnom i adekvatnom.

Koje probleme ste identifikovali u svojoj industriji koji su se pojavili 2023. godine? Dajte predloge za rešavanje ovih problema

– Ovo pitanje je zanimljivo jer ukazuje na nešto sveprisutno u poslovnom svetu. Naša industrija generalno se suočava sa velikim izazovima u obezbeđivanju kvaliteta i usluga koje naši kupci zaslužuju. Tokom poslednje 3 godine nailazili smo na sve više i više poteškoća u regrutovanju osoblja. Neki loš glas će vam reći da ponuđene plate nisu dovoljno atraktivne za maloprodaju i da je to argument koji ne možete poreći. U našoj industriji, procenti dobiti su veoma daleko od onih koje generišu drugi sektori delatnosti. Stalno smo u napetom režimu. Fiksni troškovi su značajno porasli, kao na primer struja, potrošni materijal, grejanje… Ali, uprkos svemu tome, mi se uvek prilagođavamo realnosti.

Činimo sve neophodne napore da zadržimo svoje zaposlene i pronađemo nove radnike, kako bismo obezbedili kvalitet usluga koji je specifičan za nas i da istovremeno obezbedimo ekspanziju.

U 2018. godini smo imali 390 zaposlenih, a uskoro ćemo dostići cifru od 800 zaposlenih u toku 2024. godine.

Kakva su vaša očekivanja za 2024. godinu u pogledu ekonomskih uslova preduzeća u vašem sektoru? Da li očekujete poboljšanje gore navedenih uslova za vaše poslovanje?

– Lično ne očekujem nikakvo čudesno poboljšanje u 2024. u odnosu na 2023. Regionalni sukobi su i dalje prisutni, ne deluje da će stati energetska kriza, EURibor je i dalje relativno visok i ne vidim da će Evropska centralna banka nešto menjati na ovom nivou. Makroekonomska atmosfera je i dalje uznemirujuća. Unipolarni svet se transformiše u multipolarni i nemam preciznu predstavu o ekonomskim posledicama koje to može imati u velikim razmerama (imam ideju ali bih pazio da je ne saopštim 😊)

Što se nas tiče, očekivanja su ista kao 2023, 2022, 2021 itd… dvocifreni rast transakcija i prometa, iako će to biti veliki izazov jer takve KPI registrujemo tokom zadnjih 6 godina.

Ali… Sky is the limit. Stanje duha je isto. Sanjajte dok držite noge na zemlji.

Konsolidujemo ono što smo postigli kako bismo u budućnost ušli spremni i pozitivni.

Imate li neke važne planove, kao kompanija, za 2024. godinu koje biste mogli da predstavite javnosti?

Zaista imamo važne projekte u različitim oblastima.

– Naše dve prodavnice će biti preuređene, prateći nov Vero koncept.

– Završili smo novi head office i napravili novi prostor za treninge

– Potpisali smo ugovor o ekskluzivnosti sa stranim brendom, koji će našim kupcima omogućiti da otkriju izuzetne fenomenalne proizvode po izuzetnm cenama

– ima i drugih novina, a one će biti kasnije otkrivene

Srećna svima Nova godina. Da vam bude zdrava i fenomenalna.

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.