Izvor: Advertiser-Serbia.com, 14.Dec.2023, 08:54

[POGLED SA VRHA 2023/24] LJILJANA BOLJANOVIĆ, Olaf&McAteer: „Uvođenje četvorodnevne radne nedelje – hrabar potez koji se isplatio“

Kako ocenjujete tržišnu poziciju agencije koju predvodite, u 2023. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše agencije

– Veoma smo zadovoljni 2023. godinom. Olaf&McAteer je praktično više od petnaest godina među prvih 5 komunikacijskih agencija prema poslovnom prihodu, pa i ovogodišnje rangiranje među prvih 5 nije iznenađenje. Možda će zvučati pretenciozno, ali već duže vreme tržišna >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << pozicija nije među važnijim kriterijumima koje mi posmatramo kada ocenjujemo godinu za nama. A ovu ocenjujemo odličnom. Najvažniji razlog je projekat uvođenja četvorodnevne radne nedelje, koji smo, posle ozbiljne pripreme startovali u martu, kao treća firma u Srbiji koja se odlučila na ovaj korak.

Projekat je došao kao logičan odgovor na pitanja kako kreirati najbolje moguće radno okruženje, kako osvajati nove talente, zadržati sjajne ljude u timu na duge staze, smanjiti nivo stresa u visoko-intenzivnom poslu i istovremeno držati visoko lestvicu kvaliteta. Čitava ideja je podići zadovoljstvo tima i istovremeno performanse agencije.

Posle skoro deset meseci mogu da kažem da smo u potpunosti uspeli. Najvažniji dokaz je zadovoljstvo tima i pohvale klijenata, uz obnavljanje i proširenje nekoliko značajnih ugovora i “osvajanje” dva nova velika klijenta koji su već neko vreme bili na našoj “wish listi”.

Kakvo je vaše mišljenje o uslovima poslovanja u industriji tržišnih komunikacija, generalno, tokom 2023, bolje ili lošije, u odnosu na 2022?

– Opšti uslovi nisu sjajni, od globalnih ratnih, političkih i naravno ekonomskih izazova, preko inflacije koja je veći deo godine stvarala snažan pritisak na celo domaće tržište.

Koji su aktuelni problemi industrije tržišnih komunikacija koji su obeležili 2023? Kako te probleme treba rešiti?

– Izazova je pregršt i čekaju nas u 2024, ali bih godinu završila osvrtom na pozitivne stvari. I u ovako haotičnim uslovima vi imate sjajne kampanje, sjajne klijente i agencije, profesionalce, ljude čiji životni i radni CV sija na sve strane. Mi u Olafu biramo da gledamo u takve, i da pomažemo mlađim koleginicama i kolegama da rastu u nove sjajne zvezde.

I kada gledamo pozitivne primere, istakla bih IAA Srbija, i njihovu sjajnu AcademIAA koje je, po meni, najbolji program edukacije u našoj profesiji, koji istrajava veoma dugo.

Kakva su vam predviđanja za 2024. godinu u pogledu uslova poslovanja kompanija iz industrije tržišnih komunikacija?

– Ne očekujem neke veće promene kada je reč o uslovima poslovanja, a još je rano procenjivati uticaj najavljenih legislativnih promena.

Kakvo je vaše generalno mišljenje o uticaju veštačke inteligencije na industriju tržišnih komunikacija iz perspektive segmenta kojim se vaša agencija bavi?

Veštačka inteligencija je naša realnost, uveliko primenjujemo razne dostupne alate, pažljivo prateći izazove koje ona donosi, kao i diskusije o njenoj budućnosti.

Dostupnost kvalitetnih kadrova je od izuzetnog značaja za funkcionisanje industrije tržišnih komunikacija…Kako vidite stanje na tom polju, ima li (još uvek) dovoljno kvalitetnog kadra?

– Ima, nego šta. Biću slobodna da istaknem diplomce sa našeg Fakulteta za medije i komunikacije. Kod nas u agenciji radi čak šest diplomiranih FMK-ovaca što najbolje govori o velikom poverenju koje imamo u ozbiljnost sa kojim se pristupa nastavnom programu i o kvalitetu mladih “kadrova” koji izlaze sa ovog fakulteta.

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.