[POGLED SA VRHA 2023/24] KATARINA ROBELI, UM Zagreb: „Dok AI ne nauči maštati i kreirati suštinski novo, ljudski doprinos, ako ništa u obliku korektiva, je presudan“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 15.Dec.2023, 09:21

[POGLED SA VRHA 2023/24] KATARINA ROBELI, UM Zagreb: „Dok AI ne nauči maštati i kreirati suštinski novo, ljudski doprinos, ako ništa u obliku korektiva, je presudan“

Kako ocenjujete tržišnu poziciju agencije koju predvodite, u 2023. godini? Da li ste očekivali bolju poziciju i bolje rezultate početkom godine? Dajte generalnu ocenu uspeha rada vaše agencije

– Naša tržišna pozicija je u skladu s očekivanjima, stabilna unatrag dvije godine, sa smjelim planovima za godinu pred nama.

Izazovi s kojima se suočavamo su sveprisutni, geografski i nevezano za branšu. Naime, suočeni smo s ozbiljnim padom stanovnika i posljedičnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << nedostatkom kadrova te, paralelno, s izazovima koje donosi stasavanje i ulazak Gen Z na tržište rada i općenitim preispitivanjem udjela i uloge profesionalnog dijela života u našim životima općenito; nije nas zaobišao ni quiet quitt, kao ni nedostaci (i prednosti!) fleksibilnosti u radnom okruženju, počevši od radnog vremena do mjesta rada.

Kakvo je vaše mišljenje o uslovima poslovanja u oblasti zakupa medijskog prostora, generalno, tokom 2023, bolje ili lošije, u odnosu na 2022?

– Uvjeti poslovanja su iznenađujuće dobri, obzirom na sveprisutne zloguke najave (a dijelom i objektivne okolnosti) visoke inflacije, predstojeće recesije i refleksne reakcije portošača i kompanija. Veliki je hype oko ekološke krize, energetske krize, migrantske krize, ratova, redefiniranja svega što poznajemo; sve to u društvu koje je permanentno u tranziciji i transformaciji, međutim objektivno je standard ipak sve bolji, opća potrošnja i ulaganja sve veće, što se onda ogleda i u poslovanju unutar našeg sektora. Izgleda da u okolnostima pojačanog pritiska kao šira zajednica općenito još i najbolje funkcioniramo.

Koji su aktuelni problemi u oblasti zakupa medijskog prostora koji su obeležili 2023? Kako te probleme treba rešiti?

– Gorući problem je kadroviranje što će nužno i skoro dovesti do revalorizacije servisa unutar naše industrije jer je postojeći model definitivno neodrživ i stoga na zalasku. Ostaje vidjeti koliko će tehnologija olakšati poslovanje i riješiti makar dio problema. Obzirom na više od dva desetljeća u ovoj industriji, osobno sam svjedočila nekolicini tehnoloških skokova, koji nisu doveli do rasterećenja, upravo suprotno. Optimizam ipak ulijeva činjenica da su dječje bolesti i formativno razdoblje i bazična standardizacija naše industrije ipak iza nas pa je za nadati se da ćemo ovaj val uspješno zajahati.

Kakva su vam predviđanja za 2024. godinu u pogledu uslova poslovanja medijskih agencija?

– Izuzetno sam optimistična jer, nakon lutanja, imamo priliku za back to basics i komparativnu prednost snalažljivosti, koja jednostavno dolazi s geografijom. Paralelno, u okolostima definitivnog rasta ulaganja, uvijek se otvaraju i nove prilike tako da – nema straha.

Kakvo je vaše generalno mišljenje o uticaju veštačke inteligencije na oblast zakupa i planiranja medijskog prostora?

– AI već sad intenzivno koristimo. Itekako je dorastao dati grubu sliku, pojednostavniti i ubrzati neke procese, ponekad čak i ukazati na nešto drukčije perspektive. Međutim, koliko god medijaši bili ljudi od brojki i excel-a, dok AI ne nauči maštati i kreirati suštinski novo, ljudski doprinos, ako ništa u obliku korektiva, je presudan.

Dostupnost kvalitetnih kadrova je od izuzetnog značaja za funkcionisanje medijskih agencija…Kako vidite stanje na tom polju, ima li (još uvek) dovoljno kvalitetnog kadra?

– Znanja je sve manje, ali ga ima i vjerujem da dolazi vrijeme naplate jer predugo pristajemo na kompromise, i to prilično velike pa smo putem sad već i naučili skupe lekcije. Osobno mislim da će doći do raslojavanja na one koji se drže starih, dokazano neučinkovitih modela (ne)vrednovanja znanja, kreativnosti, angažmana i onih drugih koji će sve uložiti upravo u istinsko – znanje i to će im se itekako isplatiti jer tržište sazrijeva u uvjerenju da je dosta – magle.

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.