[POGLED SA VRHA 2023/24] JELENA IVANOVIĆ, IAA Serbian Chapter: „IAA Serbia se nalazi u grupi najrazvijenijih IAA chaptera i to ne samo u Evropi“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 19.Feb.2024, 15:42

[POGLED SA VRHA 2023/24] JELENA IVANOVIĆ, IAA Serbian Chapter: „IAA Serbia se nalazi u grupi najrazvijenijih IAA chaptera i to ne samo u Evropi“

Kako je za vaše Udruženje protekla 2023. godina kada su u pitanju aktivnosti? Šta možete da istaknete kao bitno u radu Udruženja u 2023?

– Prethodna godina je bila izborna za IAA. Članovi su izabrali novu predsednicu, Tanju Petrović (The Coca Cola Company) i ostalih 12 članova Upravnog odbora UO IAA koji će voditi Asocijaciju do juna 2025. Novi UO je definisao prioritete svog rada i formirao radne grupe u čijoj su nadležnosti teme za koje je procenjeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << da zahtevaju najveće angažovanje: povećanje vrednosti članstva i povećanje ukupnog broja članova; budućnost struke – saradnja sa fakultetima; vidljvost i prepoznatljivost IAA u lokalnoj zajednici, međunarodna saradnja unutar IAA Global Networka.

Prvi korak je bila inicijativa za povećanje članstva, sa ciljem da IAA učinimo još reprezentativnijim Udruženjem. Radi se o značajnom povećanju od 55% tokom oktobra i novembra, čime je broj članova IAA stigao do 140. Ono što je važno je da smo sačuvali ravnotežu između predstavnika oglašivača i agencija, ali da 70% novih članova čine ljudi koji su ranijih godina učestvovali u IAA projektima (pretežno Effie i AcademIAA).

Za udruženja je veoma važna reprezentativnost i jedno od prvih pitanja koje partneri i saradnici, bez obzira iz koje sfere dolaze, postavljaju je: Koliko vaše Udruženje ima članova?

U nameri da saznamo šta članstvo misli o IAA, ali i kakva su im očekivanja, prvi put su sprovedeni intervjui – UO je razgovarao sa članovima i beležio njihova razmišljanja i stavove. To nam je umnogome pomoglo da definišemo naredne korake radnih grupa. Pored toga, u toku je anketa koju sprovodima sa “novim članovima” sa željom da saznamo kakva su im očekivana od Udruženja.

U 2023. uspešno je realizovana šeta Effie sezona, sa značajnim povećanjem broja prijava, ali i novim takmičarima (1/3 su činili oni koji su prvi put prijavili radove). Na nedavno održanom Effie Europe Meeting-u u Briselu, još jednom je evaluacija nacionalnih Effie programa pokazala da se naše takmičenje sprovodi u potpunosti u skladu sa najvišim Effie standardima. To je pre svega, zasluga Organizacionog odbora Effie Serbia i njegovog nastojanja da sve faze prati i optimizuje ih OO Effie Awards

AcademIAA je ocenjena od strane članstva kao najuspešniji IAA projekat, a mi smo prethodne godine dobili 8. generaciju polaznika koji su uspešno završili program i tako postali članovi Alumni kluba, koji danas broji više od 250 članova.

Kao i ranijih godina, najveći doprinos uspehu AcademIAAe dali su koordinatori modula academiaa23, ali i preko 40 predavača i panelista.

Koji su najveći problemi u funkcionisanju vašeg Udruženja u 2023? Šta biste predložili kao rešenje za te probleme?

– Naše 4 radne grupe nastale su u kao odgovor na najznačajnije potrebe IAA kao udruženja, ali i potreba koje ima celokupna struka. Tu pre svega mislim na našu okrenutost budućnosti struke, odnosno mladim ljudima za koje očekujemo da će u ne tako dalekoj budućnosti naslediti posao koji mi danas radimo. IAA je napravio jasan plan povezivanja sa fakultetima i definisao ciljeve svog rada – unapređenje edukacije studenata, njihova regrutacija i naravno, povećanje vidljivosti IAA u akademskoj zajednici.

IAA je zaista dugo bio ono što u žargonu zovemo “frizerom sa lošom frizurom”. Sve svoje snage usmerili smo ka sprovođenju velikih i zahtevnih projekata kao što su AcdemIAA i Effie Awards. Bez ikakve sumnje oni su dali veliki zamah IAA u reputacionom smislu, ali nas i malo udaljili od nekih “običnih”, skoro dnevnih aktivnosti koje svako udruženje podrazumeva – povezivanje naših članova, a sa druge strane, komuniciranje onoga što radimo. Čini se da smo ovo drugo pitanje delimično rešili zaposlenjem osobe koja će preuzeti komuniciranje IAA aktivnosti ka različitim javnostima (od 10. marta). Prvi izazov ćemo realizovati kroz organizovanje većeg broja događaja koji će okupljati naše članstvo.

Pored toga, odlučili smo da posebnu pažnju posvetimo našoj vidljivosti i prepoznatljivosti u lokalnoj zajednici (poslovnoj, ali i široj) i interesantno je da je upravo ova RG okupila najveći broj članova – 10. To je oblast u kojoj će rezultati zahtevati dugoročan rad i angažovanje, ali i gde očekujemo konkretan doprinos IAA poboljšanju reputacije struke.

IAA Serbia se nalazi u grupi najrazvijenijih IAA chaptera i to ne samo u Evropi. Kriterijumi za procenu obuhvataju veličinu udruženja, ali i sprovođenje projakata i inicijativa koje doprinose razvoju struke, značajno utiču na nju, ali i doprinose njenom ugledu.

Primera radi, u Evropi IAA Serbia je jedan od samo 5 nacionalnih chapter-a koji poseduje licencu za održavanje Effie Festivala.

Kroz aktivnosti RG za međunarodnu saradnju pokušaćemo da inteziviramo naše kontakte sa drugim chapterima, ali i Global Office-om u nameri da i naše aktivnosti učinimo vidljivijim za globalni network.

Koje probleme u funkcionisanju industrije tržišnih komunikacija biste izdvojili?

– Mislim da u ovom trenutku naše bojazni, ali i očekivanja nisu samo naši, ima ih celi svet. Tu uglavnom mislim na transformaciju koje nam donosi veštačka inteligencija i epohalne promene čiji smo svedoci. U tom svetlu neke naše posebnosti i stara opterećenja, na momente deluju kao banalna. Dogodiće se transformacija čitavog biznisa, a mi imamo tu sreću da živimo baš u vreme kada se ona dešava.

Ono čemu mi kao sadašnja generacija definitivno moramo da se posvetimo je budućnost struke, misleći na mlade koji tek treba da započnu svoje karijere u marketingu. Verujem da će dosta toga zavisiti od njihovih znanja, veština, fleksibilnosti, spremnosti da permanentno uče. A naša uloga u tome bi morala da bude aktivna i dugoročna.

Kako vidite rad vašeg Udruženja u 2024? Imate li neke planova u tekućoj godini koje možete predstaviti javosti u ovom trenutku?

– Ovaj intervju se objavljuje uoči važnog događaja za IAA – redovne sednice Skupštine na kojoj Upravni odbor predstavlja svoje planove rada članovima, održaće se 21. februara. Pokazalo se da su sednice prilično koristan format za informisanje članova, ali i njihovo uključivanje u rad zajedno sa članovima Upravnog odbora. Možemo da se pohvalimo da je poziv na sednice Skupštine uvek imao dobar odziv i da se naše članstvo u tom delu ponaša zaista veoma odgovorno.

Prijave za ovogodišnji Effie otvorene su 12. februara i trajaće do početka aprila. U obzir dolaze kampanje koje su realizovane u kalendarskoj 2023 godini. Takmičarima je ponuđeno 13 industrijskih (proizvodi i usluge) i 13. tzv. specijalizovanih kategorija. Nekoliko njih se po prvi put pojavljuje na listi kategorija poput Timely opportunity i Artificial Intelligence Effe kategorije.

Očekujemo još bolju takmičarsku godinu u odnosu na prethodnu, ali i veći broj partnera, kompanije koje prepoznaju značaj ulaganja u Effie Awards. U toku je proces sastavljanja žirja, a početkom marta biće objavljena imena izabranih.

Ovogodišnju super-herojsku kampanju za Effie potpisuje Method agency.

Svakako, postoji nekoliko važnih stvari koje moramo da zadržimo za sednicu Skupštine, kako bismo ih prvo podelili sa našim članovima. Ipak, mogla bih da nagovestim da će IAA ove godine raditi neke nove stvari, verujem na zadovoljstvo naših članova, ali i cele struke.

Autor: Snežana Milić

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.