[POGLED SA VRHA 2021/22] DANIJEL KOLETIĆ, Apriori World: „Implementirali smo novi način komunikacije koja je otvorila mogućnosti novih tržišta“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 06.Dec.2021, 14:34

[POGLED SA VRHA 2021/22] DANIJEL KOLETIĆ, Apriori World: „Implementirali smo novi način komunikacije koja je otvorila mogućnosti novih tržišta“

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2022. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast je pripala Danijelu Koletiću, osnivaču i CEO Apriori World…Razgovor vodio Nenad Danilović

Kako je za vašu agenciju protekla 2021. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << koje je vaša agencija sprovela tokom ove godine koja je na izmaku?

– Gledajući poslovni puls Apriori World-a on se kao i svima drugima promijenio u ritmu poslovanja. Investirali smo financijske rezerve u stvaranje novog projekta Youth Business Camp Switzerland, a što se tiče značajnijih klijenata, istaknuo bih konzultantsku suradnju na području poslovnog razvoja, povezivanja za Harvard Medical School, postali smo ured koji pokriva tržište Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka. Intenzivno smo započeli suradnju na savjetovanju vezano za komunikacijske taktike i strategije promjene zakona o autorskim pravima i srodnim pravima na digitalnom području. Naše tržište Japana ponovno se budi te u suradnji s Inoue Public Relations započinju planovi izrade strategija koje će se sprovoditi prema njihovim klijentima. Žabac Food Outlet s kojim surađujemo već 7. godinu, a koji kroz concept food outlet-a sudjeluje u osvješčivanju i praktičnoj izvedbi smanjenja uništavanja hrane pred istekom roka, otvorio je svoj mega outlet. Ima tu još puno projekata koje bi mogli navesti ali bih istaknuo uručenje nagrade Golden Globe Contribution Award koja mi je udjeljena u Ujedinjenim Naroda u Beču, od strane bivše predsjednice IPRE, Svetlane Stavreve, za globalni cilj broj 10, smanjenje nejednakosti, a prema ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih Naroda.

Unatoč svemu, više ništa nije isto, pokušavamo i vjerujem da smo već implementirali novi način komunikacije koja se preselila preko različitih online platformi, a samim time otvorila mogućnosti novih tržišta.

Kako ocenjujete ovu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u ovoj poslovnoj godini?

– Komunikacijska nestabilnost i neujednačenost covid mjera predstavljao je najveći ne samo društveni izazov nego je utjecao na poslovnu klimu ali i operative. Upravo to nas je na neki način ograničavalo na brojne izvedbe operativnih aktivnosti. Prilagodba sustava, kadrovski izazovi te skretanje pozornosti od važnih društvenih problema. Također, neprestano daje novi kurs životu. Unatoč tome ljudi žive svoj život, a tako i kompanije koje gledaju kako smanjiti troškove, a kako ostaviti profit jednakim. Stvorili su se novi poslovi vezano za covid industriju koji i dalje rapidno rastu. Sve je to utjecalo i na rad agencije, prije svega planove koje predlažemo kroz savjetovanja našim klijentima.

Najveći izazov za nas predstavljao je odgađanje PRO PR konferencije budući da ovisimo o smjernicama država i mjerama. Nikome unutar komunikacijske industrije nije bilo svejedno kako će izgledati mjere i svi su se morali još i danas se prilagođavaju. Predviđam da će sve ovo trajati do 2024.godine.

Kakva su Vam očekivanja za 2022. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za narednu godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Budžeti će se sigurno još više odvajati za tržišne komunikacije u digitalnom prostoru. Bit će potrebno imati sve više vještina na tom području, a to ipak treba prepustiti mlađim generacijama koje su pune novih znanja. Najveći izazov je transformacija edukacijskog sustava školovanja od osnovne do srednje škole jer kada se govori o tržišnim komunikacijama, govorimo o promjenama u digitalnom prostoru, a samim time o edukaciji potrošača. Dok ne postoji edukacija potrošača, ne može se računati ni stvaranje potrošačkih navika. Fokus agencije Apriori World i dalje će biti pružanje konzultantskih usluga, ali i nastavak volonterskog rada za udrugu Slijepih Zagreb ali u programu World Innovation and Change Management Instituta, podijeli znanje, podijeli iskustvo. Očekuje nas PRO PR konferencija kao i niz događaja koje smo utemeljili pod motom Inspririramo poljoprivredu, previše volimo svoj posao da bi posustali.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2022. godini

– Unatoč digitalnim kanalima, nemojte zaboraviti na one klasične, a prije svega na educiranje zaposlenih o vrijednostima vaše kompanije i proizvodima, sponzorirajte, donirajte i pružajte potporu onoliko koliko možete, ne zaboravite na sve komunikacijske kanale, a posebno da bez odnosa s javnošću ne postoji ni digitalnih komunikacijskih poruka.

Svjedoci smo kroz povijest globalnih i regionalnih manipulacija, neka vas vodi razum, novac će u životu doći i proći ali najvažnije da radite svoj posao s ljubavlju, ako vam je dano da razumijete, darujte i malo svog znanja jer vam vaše nitko neće oteti.

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

[POGLED SA VRHA 2021/22] GORAN JANKULOSKI, Žiška: „Ušli smo u pandemiju kao digital agencija, izlazimo iz nje kao agencija za komunikacije“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 07.Dec.2021, 14:06

Završetak kalendarske i poslovne godine je i ovog puta povod da sa vodećim ljudima iz advertajzing, medijskih i PR agencija porazgovaramo o postignutim ciljevima u prethodnoj godini, planovima za 2022. godinu, kao i o „faktoru okruženje“, u kojem te iste planove treba realizovati. Ovoga puta čast...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.