[POGLED SA VRHA 2019/20] MIJA GAČNIK KRPIČ, Futura DDB: „Više od bilo koje nagrade znače nam zadovoljni klijenti, koji uz našu pomoć postižu bolje poslovne rezultate“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 14.Feb.2020, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[POGLED SA VRHA 2019/20] MIJA GAČNIK KRPIČ, Futura DDB: „Više od bilo koje nagrade znače nam zadovoljni klijenti, koji uz našu pomoć postižu bolje poslovne rezultate“

Kako je za vašu agenciju protekla 2019. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaša agencija sprovela tokom prethodne godine?

– 2019. godina je za Futuru bila uspešna. Napravili smo nekoliko opsežnih i nagrađivanih projekata. Projekat The Milk Books, koji smo napravili za Spar Slovenija, dobio je nagradu Zlatni Sempler za inovativnu upotrebu komunikacijskog kanala i uvršten među 25 najboljih radova u regiji – BalCannes 2019. >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Ponosni smo na novu Red Dot nagradu, koju smo dobili za dizajn boce džina Monologue i naravno na titulu dizajner decenije, koju je primio naš Žare Kerin.

Primili smo nagradu za Najboljeg izvođača na „Netko 2019“, a dobar deo godine pažnja je bila usmerena na projekat The Cleanest Font, koji smo sa organizacijom „Ekologi brez meja“ napravili još 2018., ali u 2019 pored mnogih nagrada, ušao je i u uži izbor na New York Festivals. Veoma zahtevan projekat bio je i obnova Eko sklada, portala koji je namenjen subvencijama i kreditima za ulaganja u okolinu, koji uključuje, ne samo jednostavno obnavljanje web stranice, već pre svega, integraciju tri back-end sistema za prikupljanje i obradu podataka i izveštavanje. Deo našeg tima je i medijska zvezda budućnosti, dobitnica istoimene nagrade na Sempl-u, Darja Mravinec.

Naravno, više od bilo koje nagrade znače nam zadovoljni klijenti, koji uz našu pomoć postižu bolje poslovne rezultate i ističu se na tržištu. S Lesninom smo proslavili 70 godina rada, za Gourmet Ljubljana pripremili smo sveobuhvatni grafički dizajn i web stranicu…Godina je završena sa dobrim rezultatima i novim zadacima za 2020. godinu.

Kako ocenjujete prethodnu poslovnu godinu u industriji tržišnih komunikacija? Koja su najznačajnija poslovna iskušenja sa kojima ste se susreli u 2019?

– Ako rekapituliram prvi odgovor, prošla godina je bila na našoj strani, tako da mogu i razvoj industrije da ocenim kao pozitivan. Međutim, ako bi htela da ocenim duži vremenski period, mogu da zaključim, da su klijenti danas manje hrabri nego što su bili pre 10, 15 ili 20 godina. Baš prošle godine smo proslavili 30-tu godišnjicu Future i tom prilikom napravili mali uvid u prošlost i naš rad tokom prethodnih godina. Iznenadilo nas je da se mnogi sadržaji, od TV oglasa do ostalih rešenja, koji su bili uspešni u prošlosti, danas ne bi „prošli“, jer se klijenti boje javnog linčovanja i ne usuđuju se da realizuju takve stvari.

U ovo doba žestoke konkurencije, u poplavi vizuelnih stimulansa, kojima oglašivači i brendovi bombarduju korisnike i bore se za stotinke sekundi njihove pažnje da im prsti zastanu na našim sadržajima – treba biti hrabar. Kad, ako ne sad?

Koji su vaši predlozi i preporuke za poboljšanje uslova u kojima posluju agencije za tržišno komuniciranje? Navedite tri najbitnija faktora poboljšanja položaja komunikacijskih agencija u slovenačkom privrednom okruženju

– Mislim da su pitch-evi bolna tačka svih agencija. Događa se, da za pitch potrošimo više od 1000 evra internih sati uz poneki eksterni trošak ali tada klijent otkrije da je požurio s pitch-em i odluči da se projekat neće realizovati.

Takođe, smatram da nije dobro da klijent ima pitch za svaki projekat, umesto toga bolje je da gradi dugoročne odnose s jednom ili manjim brojem agencija.

Kao što treba da upoznamo ljude u privatnim odnosima, za što je potrebno vreme, tako i za izgradnju odnosa između agencije i klijenta treba vremena da se razvije partnerstvo do tačke koja donosi najbolje rezultate i sinergiju.

Ako oba tima moraju stalno da se navikavaju na nove ljude, nove smerove, načine rada i komunikacije, jednostavno nema mogućnosti zajedničkog rasta i svih rezultata koje on donosi.

Moj savet agencijama i klijentima bio bi:

1. Manje pitch-eva

2. Posvetiti više pažnje dugoročnoj saradnji i partnerstvima

3. Svojim klijentima pružati celovito rešenje, a ne delomične ispravke koje se vežu samo za prodajne rezultate ili su kratkoročne.

Kakva su vam očekivanja za 2020. godinu u pogledu poslovnih uslova u industriji tržišnih komunikacija? Imate li nekih značajnijih planova za tekuću godinu a koje možete predstaviti javnosti?

– Što se tiče 2020. godine, nadahnjuje nas optimizam. Interno ćemo se usredsrediti na unutrašnje procese i fluidan organizacijski model koji, naravno, ima za cilj povećanje produktivnost i kreativnosti uz istu meru zadovoljstva na poslu i prilagođavanje promenama, koje se događaju unutar našeg poslovanja.

U poređenju sa konkurencijom, Futura se izdvaja po visokoj internoj kulturi i izuzetno niskoj fluktuaciji osoblja, što je u agencijama vrlo retko. Želeli bismo da nastavimo da postižemo dobre poslovne rezultate i da pravimo izvanredne projekte uz održavanje dobre unutrašnje klime.

Poželite nešto svojim klijentima i svim budućim oglašivačima u 2020. godini

– Budite hrabri i gradite dugoročne odnose s partnerima koji su uz vas u svim situacijama.

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.