Organizaciona kultura i dizajn

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 25.Sep.2023, 16:44

Organizaciona kultura i dizajn

O tome su u okviru ovog ekskluzivnog edukativnog programa namenjenom budućim liderima, govorili Zvezdan Horvat, Professional Director u Adizes Institute Worldwide, Vladislav Lalić, CEO, Goodfaith Strategic Advisory i Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora, NLB Komercijalna banka.

Zvezdan Horvat, professional Director u Adizes Institute Worldwide

Postoje 2 razloga zašto bi neko trebalo da menja organizacionu strukturu:

• Zato >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << što postoje problemi u okviru organizacije

• Zato što postoji želja i neophodnost za razvoj.

Dakle, ako nema problema i ne postoji želja za agresivnije razvijanje, onda nema potrebe da se menja struktura. Struktura se proverava svake godine i ako jedan od ova dva uslova postoji ona se menja, ali ako ne postoji, onda organizacija nastavlja istim putem.

Vladislav Lalić, CEO, Goodfaith Strategic Advisory

Tri osnovna saveta i preporuke za korporativnu kulturu bili bi:

• Korporativna kultura se ne pravi i ne menja preko noći i ne može se nametnuti zaposlenima

• Ona služi da se ljudi privuku da dođu u neku kompaniju i da se u njoj zadrže da ostanu što duže

• I treće, najvažnije je da je snaga dobrog primera veoma važna, odnosno važno je da budete ambasador te kulture i na taj način utičete na zaposlene u kompanijama.

Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora, NLB Komercijalna banka

Postoje stvari koje treba uvek raditi i one koje ne treba da radite kada izgrađujete kulturu ili pokušavate da stvorite sasvim novu. Na početku treba da upoznate postojeću kulturu, ljude, procese, da biste upravljali očekivanjima i promenama koji taj proces promena korporativne kulture očekuje. Posle treba vizija, da vodite viziju kuda želite da idete i da ona bude prenesena što većem broju ljudi. Nakon toga potrebno je vođstvo, kao i empatija za ljude i velika energija da bi se promene sprovele kako bi se nova korporativna kultura izgradila. Na kraju potrebna je i komunikacija, koja treba da bude pravovremena, inkluzivna, istinita i objektivna.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.