Oksidativni stres, prvi znak bolesti

Izvor: Story, 05.Mar.2016, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oksidativni stres, prvi znak bolesti

U medicini se ovaj termin koristi još od 13. veka i u svojoj osnovi podrazumeva našu neadekvatnu ili neprimerenu psihološku reakciju na faktore sredine, a koje su posledice ovakvog stanja, objašnjava naša stručna saradnica

Piše: dr Danijela Drašković Radojković,

endokrinolog Opšte bolnice MediGroup


Hronični stres ima brojne efekte na ljudsko telo i može da izazove mnoge bolesti kao posledicu poremećaja u lučenju hormona. Hipotalamo-hipofizna-adrenalna, >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << ili skraćeno HPA osovina, predstavlja kompleks vrlo složenih uticaja i povratnih sprega između tri endokrine žlezde: hipotalamusa, hipofize i nadbubrežne žlezde. Kada ova tri organa reaguju između sebe, kontrolišu našu reakciju na stres. Danas se sa sigurnošću može reći da je narušavanje ove osovine najznačajniji uzročnik nastanka svih bolesti. To podrazumeva preterano lučenje određenih neurotransmitera (dopamin, noradrenalin i serotonin) i hormona nadbubrežne žlezde (kortizol), uz udruženost pojačanog rada simpatičkog nervnog sistema i gena polimorfizma, koji su ranjivi na spoljašnje uslove života (zračenje, zagađenost vode, vazduha i zemljišta, nedostatak oligoelemenata iz hrane).

ANTIOKSIDANTI - ZAŠTITNICI NAŠEG ORGANIZMA

Oksidativni stres nastaje kada slobodni radikali, naši unutrašnji neprijatelji i uzročnici mnogih bolesti, nadvladaju antioksidativnu zaštitu organizma. Antioksidanti, s druge strane, imaju svojstvo da neutrališu dejstvo slobodnih radikala i omogućavaju duži, zdraviji i kvalitetniji život. Oni nastaju u ćelijama ili se u organizam unose hranom, kao i u obliku vitaminskih i drugih suplemenata. Deluju na nekoliko načina: onemogućavaju stvaranje novih slobodnih radikala, ponašaju se kao čistači ili popravljaju već nastala oštećenja.

Ključni vitamini antioksidanti su vitamin C, vitamin E i prekursor vitamina A. Značaj vitamina E u malignim bolestima uočava se kroz preventivni uticaj na karcinom dojke, kao i u smanjenju učestalosti karcinoma prostate ili kolona. Antioksidativno delovanje vitamina C primećuje se kod bolesnika sa osteoartritisom jer smanjuje rizik gubitka hrskavice, kod pacijenata sa dijabetesom, a može da uspori i razvoj ateroskleroze. Njegov zaštitni uticaj uočava se i u malignim bolestima kod hormonski nezavisnih karcinoma jednjaka, larinksa, usne šupljine, pankreasa, želuca, rektuma, dojke i grlića materice. Karoten je najaktivniji karotenoid nađen u biljkama, a ljudski organizam s lakoćom ga pretvara u vitamin A. Karoten je antioksidant koji sprečava razvoj ateroskleroze, ali tek nakon što se iscrpu sve raspoložive količine vitamina E. Iako su o uticaju karotena na razvoj malignih bolesti u literaturi navedena različita mišljenja, najčešće se spominje njegova preventivna uloga kod karcinoma pluća ili kolona.  Među brojnim mineralima koji imaju značajnu ulogu u antioksidacijskoj odbrani, najčešće se spominju bakar, cink i selen, kao delovi proteina, enzima i antioksidansa.

POSLEDICE

Oksidativni stres ima veliku ulogu u nastanku i razvoju kardiovaskularnih i infektivnih bolesti, karcinoma, dijabetesa, neurodegenerativnih i lokomotornih poremećaja poput Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, urogenitalnih i digestivnih oboljenja, kao i u procesu starenja. Od njega niko nije pošteđen jer živimo u zagađenom svetu, hranimo se nezdravom hranom, svakodnevno smo pod pritiskom očekivanja na poslovnom i privatnom planu, imamo brige i strahove, što su sve psihosomatski uzroci nastanka bolesti. Ako ovo sagledavamo iz ugla integrativne medicine (integracija zapadne medicine i tehnika tradicionalne medicine) oksidativni stres prva je materijalna potvrda da je narušeno zdravlje i da, zavisno od slabih tačaka u organizmu, postoji put ka razvoju bolesti. Ovo je ujedno onaj momenat kada ne postoji bolest, samo upozorenje da uz pomoć raznih suplemenata koji su neophodni u procesu reparacije organizma, kao i promene stila života, sprečimo njihov nastanak i poljuljanu ravnotežu vratimo u normalu.

PREVENCIJA

Zato je procena zdravstvenog stanja na osnovu merenja nivoa oksidativnog stresa, usluge koja je odnedavno dostupna i pacijentima u Srbiji, od izuzetne važnosti za prevenciju bolesti, sprečavanje daljih komplikacija u slučaju već postojećih hroničnih oboljenja, kao i sveukupnog poboljšanje zdravlja.

Sagledavanje stanja organizma preko oksidativnog stresa savetuje se svim ljudima, nezavisno od toga da li su oni zdravi i žele da poboljšaju kvalitet svog zdravlja ili imaju hroničnu bolest pa nameravaju da spreče dalje komplikacije. Nakon internističkog pregleda, detaljnog razgovora sa pacijentom i analize krvi, čime se dobija kompletan uvid u trenutno zdravstveno stanje pacijenta, lekari odlučuju o metodama, dužini i načinu terapije uz preporuku o daljem stilu života. Kao podrška celom procesu savetuju se i tehnike tradicionalne medicine: fitoterapija, homeopatija, aromaterapija, nutricionistička podrška, kvantna medicina i terapije psihološke podrške.

Nove tendencije u lečenju insistiraju na personalizovanom pristupu. To znači da se svakom pacijentu pristupa kao složenom i različitom subjektu kome je potrebno lečenje po meri, što će kod njega dovesti do najbržih i najboljih rezultata. Zato je neophodno sagledati svakog pacijenta ponaosob, jer ćemo upravo tako dobiti informacije o njegovim navikama i stanju kao ključnim parametrima u određenju terapijskih pristupa. Na ovaj način, svaki pojedinac dobija kompletan uvid u trenutno stanje, terapiju koja mu je neophodna, kao i sve ostale preporuke kojima će poboljšati kvalitet života.

Sreća kao prioritet

Manekenka Žizel Bundšen odlučila je da nivou stresa u svom životu svede na minimum. Naime, ranije nije uspevala da se zaštiti od svakodnevnih izazova i zbog toga je imala sitne zdravstvene probleme. Kada je potpunu sazrela i postavila prioritete u životu, shvatila je kako ne sme da dozvoli nevažnim stvarima da je uzrujavaju.

Priredila: Ksenija Konić

Izvor: Story.rs

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.