Od ovoga se frizerima diže kosa na glavi

Izvor: Mondo, 09.Jul.2017, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od ovoga se frizerima diže kosa na glavi

Ponekad, odlazak kod frizera može biti opuštajuće iskustvo. Ponekad... noćna mora. Evo šta frizerima diže pritisak "na 300".

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

  Kad odemo kod frizera, idemo da nam "rade o glavi". Ok, možda ne baš "o glavi", ali jedan pogrešan potez makazama, i eto katastrofe za čije će ispravljanje biti potrebni meseci. S druge strane, zamislite pod kolikim su pritiskom frizeri... Možda ne deluje tako na prvi pogled, ali njihov posao >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << daleko je od lakog, a ako klijenti još imaju i potpuno nerealna očekivanja stvari postaju još teže.

Ako imate frizera kod kojeg odlazite godinama, i ako vam je prirastao za srce, imajte milosti. Ovo nikada nemojte da mu kažete:

"Znam da mi je kosa tamnosmeđa, ali želim da me ofarbaš u plavo... DANAS."

Frizeri su frizeri, ne čudotvorci. Blanš će vas dovesti samo do spržene kose. I koliko god vaš frizer želeo da vam izađe u susret, tako drastična promena boje prosto nije moguća odjednom. Zato mu verujte na reč kad vam kaže da nije moguće postići takav rezultat samo jednim farbanjem. U pitanju je zahtevan proces koji nije tu da biste vi ostavili više para u salonu, nego da biste iz salona izašli sa lepom, zdravom i negovanom kosom.

"Skupo ti je ovo farbanje/šišanje/izvlačenje pramenova"

Uvek imate opciju da to što želite pokušate da izvedete u kućnoj radinosti. Takođe, možete sami sebi pripremiti biftek, umesto da vas za njega oderu u restoranu. Ali, kod frizera vi plaćate nečije znanje, veštinu i iskustvo, kao i profesionalne preparate za negu kose koji su gotovo uvek bolji od onih koje možete da kupite u parfimeriji ili supermarketu.

"Želim da izgledam kao..." (poznatu ličnost upišite sami)

Na to kako ćete sa određenom frizurom izgledati utiče sto stvari, oblik lica, tekstura kose... Super bi bilo da svaka od nas može da uđe u salon kao "ja" i izađe kao Megan Foks, ali to se neće desiti.

Dakle, možete da ponesete fotku poznate ličnosti čija vam se frizura dopada, ali morate biti svesni da to vašem frizeru može da posluži samo kao inspiracija. Dakle, nema ljutiš ako na kraju šišanja niste "pljunuta"... čiju god da ste sliku poneli.

"Videla sam na Instagramu neki novu tehniku, je l' umeš ti to da radiš?"

Trendovi se menjaju iz dana u dan, ali je i najveštijim frizerima potrebna kontinuirana obuka koja podrazumeva konstatno praćenje seminara da bi uspeli da ih isprate. Kad zakazujete termin, pitajte da li rade "balejaž inspirisan jednorozima" ili šta vam je već zapalo za oko. Naročito ako je u pitanju nešto što je prekjuče postalo "hit na Instagramu".

"Biću zadovoljna, obećavam"

Da li stvarno obećavate? Ako vaš frizer ne želi da uradi nešto što od njega zahtevate i svoje odbijanje vam potkrepi argumentima, poslušajte ga. Na kraju krajeva, on je završio školu za to, ne vi. Samim tim, može bolje da proceni da li je nešto pametan izbor i da li je uopšte izvodljivo ili ne.

"Ne mogu kod kuće da postignem isti efekat, popravi mi to"

Nismo svi čarobnjaci kad držimo fen u rukama, dakle, u devet od deset slučajeva, vaša frizura biće drugačija kad se fenirate sami nego kad to radi frizer. Uglovi pod kojim vi fenirate, uvijate ili ispravljate pramenove kose su drugačiji, a i fen i četke kojima raspolažete obično su lošijeg kvaliteta nego oni koje koriste frizeri.

Pametnije bi zato bilo da zamolite frizera da vam objasni kako da se isfenirate sami, umesto da ga optužujete da vas nije ošišao kako treba.

"Je l' možeš danas da me primiš"

Ako vas frizer voli, ako tu dolazite godinama, biće mu vrlo teško da vam kaže "ne". Ali, ako mu je ceo dan zakazan, a ipak vam izađe u susret, dovešćete ga u neprijatnu situaciju - moraće da "zbrzi" prethodnu mušteriju, vas će takođe primiti na brzaka, a osoba koja dolazi posle vas moraće da čeka. Dakle, ako vam baš ne gori pod nogama, nemojte to ni da pitate. Naročito ako znate da neće moću da vas odbije.

"Ne pamtim kad sam se šišala, ali ne diraj mi mnogo dužinu"

Uprkos onome što pokušavaju da nam serviraju u reklamama, nema tog šampona, regeneratora ili maske za kosu koja će regenerisati oštećene krajeve. Jedini način da ih se rešite je šišanje.

Dakle, niste vi osoba koja odlučuje o tome koliko je kose neophodno ošišati. Frizer je.

"Da li ću izgledati debelo sa ovom frizurom"

Ako pitate ovo, frizer je u krajnje nezgodnoj situaciji. Između ostalog, zato što se kriterijum "izgledati debelo" razlikuje za svakog od nas.

"Kasnim 45 minuta, ali stižem"

Ako vaš frizer ima zakazana šišanja ceo dan, kako očekujete da vas "uglavi". Jer, kad zakažete za, recimo, četiri sata popodne, zakazali ste za četiri. Ne za 15 do 5...

Ako ne možete da stignete u zakazano vreme (plus, minus desetak minuta), otkažite i dogovorite se za drugi termin.

Frizer nije ni vaš rob ni čudotvorac. On je samo čovek koji daje sve od sebe da svoj posao radi najbolje što može. Imajte to u vidu.

Da te frizer ne bi unakazio...Ovo će vas spasti kad vam je masna kosa (VIDEO)Najlakši način da napraviš talasastu kosuProbali smo: Šišanje svećom!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.