Izvor: Luftika.rs, 01.Okt.2022, 08:44

Od 1. oktobra ulaz u Hram Svetog Save se naplaćuje, evo koliko će koštati ulaznice i ko će ih plaćati

Hram Svetog Save jedna je od nezaobilazanih destinacija za većinu turista koji posete Beograd. Kako crkve govore o istoriji i kulturi jednog naroda, neretko osim vernika, u njima možemo sresti i znatiželjne putnike.
Prema obaveštenju koje je postavljeno na sajtu Hrama Svetog Save, od 1. oktobra upravo za organizovane grupe koje dolaze sa turističkim vodičima >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << počinje naplata ulaza.
Da bi vodiči unutar hrama govorili, kako o pravoslavnoj verosipovesti, tako i o arhitekturi i mozaiku Hrama Svetog Save, kako stoji naznačeno na sajtu Hrama, moraće da plate ulaz, prenosi Euronews.
Tačnije, sami posetioci bi trebalo unapred da uplate novac, da bi tu priču čuli unutar Hrama, bilo da će im govoriti njihovi vodiči, ili će govoriti neko od zaposlenih u hramu.
U suprotnom, vodiči mogu priču ispričati ispred hrama, a potom ih pustiti da sami uđu besplatno.
Kao organizacione probleme vodiči navode to što se naplata uvodi pred kraj turističke sezone, kada su aranžmani odavno rasprodati bez ukalkulisanog ulaza u Hram, kao i to na koji način bi se vršila naplata i prebrojavanje na ulazu.
Brine ih i gužva koja će se stvoriti, jer će mnogi zbog ovako regulisane naplate, ulaziti individualno.
– Bilo gde u Evropi ne postoji razlika između običnog, pojedinačnog turiste i onog koji dolazi sa grupom. Ako se plaća, svi plaćaju. Ne postoji opcija da, ako dolazite sa vodičem, organizovano, morate da platite, a ako ulazite pojedinačno, ne morate da platite – tvrdi turistički vodič Milica Lenasi.
Iako na sajtu Hrama stoji obaveštenje da će se ulaz naplaćivati, i to bez istaknute cene i načina plaćanja, ni udruženja turističkih vodiča ni agencije koje dovode grupe, još nisu dobile zvanične informacije o tome, dok je Euronews dobio nezvanične, ali pisane odgovore is Sektora za turizam Hrama Svetog Save.
Oni navode da će cena biti 300 dinara po osobi i da će biti ista “bez obzira na nacionalnost i veroispovest”.
Od naplate će, kakao kažu, biti izuzeta deca, đaci i studenti iz Srbije, Crne Gore I Republike Srpske, kao i sve posete državnih i crkvenih škola, univerziteta i institucija.
Ulaz se naplaćuje i u nekim crkvama u svetu – U sve crkve u Rusiji koje su muzeji ili delimično muzeji, se naplaćuje ulaz, kao i u crkve Kremaljske. U najvećoj crkvi na svetu, to je crkva Svetog Spasa, Hrista Spasitelja u Moskvi, ne naplaćuje se ulaz – kaže Milica Lenasi.
Ulaz se ne naplaćuje ni u crkvi Svetog Petra u Vatikanu. Tamo se nalaćuje uspon na kupolu i ulaz u Muzej Vatikana.
Za manastire Meteori, ulaz se naplaćuje svima osim Grcima, bez obzira da li dolaze sami ili u grupi.
Vladika Grigorije: U bolnicama nema peškira, a za Hram Svetog Save dajemo milijardu

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DANAS POČINJE NAPLATA ULASKA U HRAM SVETOG SAVE Cena po osobi 300 dinara, ali ako idete na ovaj način

Izvor: Blic, 01.Okt.2022

Hram Svetog Save nešto je što za većina turista koji posete Beograd obavezno posete.

Nastavak na Blic...

OD 1. OKTOBRA SE NAPLAĆUJE OBILAZAK HRAMA! Evo kolika će biti cena karte i ko će biti IZUZET

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2022

Od 1. oktobra 2022. godine, naplaćivaće se organizovani obilazak Hrama Svetog Save uz pratnju vodiča Hrama Svetog Save i to na srpskom, engleskom i ruskom jeziku. Ulazak u pomenuti Hram se neće naplaćivati, navodi se na sajtu Hrama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.