Nokti ne lažu: Šta njihovo stanje govori o tvom zdravlju

Izvor: 24sata, 10.Avg.2014, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nokti ne lažu: Šta njihovo stanje govori o tvom zdravlju

Kažu da su nokti ogledalo našeg zdravlja. Na njima je moguće da se primete brojni problemi i bolesti pa je važno da dobro pratite njihove promene.

Pogledajte šta sve možemo otkriti iz noktiju.

TANKI NOKTI

Tanki i krhki nokti najčešći su znak anemije. Pojačaj unos gvožđa koje možete da pronađete u cvekli, brokoliju i spanaću.

BELI NOKTI

Beli nokti mogu da upućuju na više stvari,ali najčešće su povezani >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << sa problemima s jetrom.

LOMLJIVI NOKTI

Nokti se često lome zbog suvoće. Nabavite dobru kremu za ruke, ulje za nokte i zanoktice i počnite da pijete puno vode.

TAMNI NOKTI

Nokat koji je odjednom dobio tamnu mrlju ili prugu svakako bi trebalo da pregleda lekar. Može da se radi o sasvim beznačajnoj i lako izlečivoj stvari poput gljivica, ali tu može da se skrije i melanom kože, upozoravaju stručnjaci.

PLAVKASTI NOKTI

Ukoliko vaši nokti imaju plavkasti odsjaj - to upućuje na lošu cirkulaciju i nedostatak kiseonika u krvi. Takođe, to može da ukaže i na probleme s plućima ili srcem pa svakako posetite doktora.

HORIZONTALNE PRUGE

Na noktima često znaju da se pojavljuju pruge, a horizontalna udubljenja ukazuju na stres ili neki šok koji je osoba pretrpela.

VERTIKALNE PRUGE

Vertikalne pruge na noktima često dolaze sa godinama, zbog isušivanja. Potrudite se da nokte održavate hidrantnim kremama i izbegavajte agresivna sredstva za skidanje laka za nokte.

DEBELI NOKTI

Zadebljani nokti često su znak gljivica. Premda ne trebate da paničite, svakako bi trebalo da odete do lekara kako biste što pre rešili problem.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.