Ništa od oporezivanja velikih tehnoloških kompanija

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 13.Jul.2023, 16:51

Ništa od oporezivanja velikih tehnoloških kompanija

Više od 140 zemalja, trebalo je 2024 da uvede nove propise o oporezivanju multinacionalnih kompanija kako bi se digitalnim divovima poput Applea i Amazona onemogućilo knjiženje dobiti u zemljama s niskim porezima.

Sporazumom je predviđena preraspodela prava na oporezivanje oko 200 milijardi dolara dobiti najvećih i najprofitabilnijih multinacionalnih kompanija prema mestu prodaje.

Drugi deo međunarodnog sporazuma trebalo bi da okonča poresku konkurenciju usvajanjem minimalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << stope oporezivanja preduzeća od 15 odsto od sledeće godine.

Više od 30 zemalja koje su već uvele ili planiraju da uvedu porez na digitalne usluge složilo se da zamrzne namete i planove do kraja ove godine ili odustane od poreza kada taj deo sporazuma dobije obrise.

Više od 50 zemalja je već započelo proces usvajanja drugog dela sporazuma, o uvođenju minimalnog poreza, ali su zapeli u prvom delu, saopštio je OECD, a grupa zemalja izrazila sumnju.

Od 143 zemlje potpisnice sporazuma, samo Belorusija, Kanada, Pakistan, Rusija i Šri Lanka ga nisu podržale na sastanku, rekao je Manal Korvin, šef poreske uprave OECD-a.

Kanada se nije složila sa zamrzavanjem digitalnog poreza, rekao je Korvin.

Plan je zato da se detalji ‘izoštre’ kako bi vlade mogle da ih odobre do kraja godine.

Ako najmanje 30 zemalja prihvati plan, porezi na digitalne usluge biće zamrznuti 2024. godine, uz mogućnost produženja za još godinu dana ako bude potrebno, saopštio je OECD.

Novi sporazum o oporezivanju trebalo bi da stupi na snagu 2025. godine, godinu dana kasnije od planiranog.

Čak i kada vlade potpišu sporazum, ratifikacija neće biti lak zadatak, posebno u SAD gde je potrebna dvotrećinska većina u Senatu.

Izvor: Hina

Foto: Pixabay

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.