Izvor: TvojPortal.com, 13.Jan.2012, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Negovanje vaših mačaka

Tvoj portal  Mada mačke važe za stvorenja koja se stalno doteruju, često im je potrebna i vaša pomoć
Izreka "Bolje sprečiti nego lečiti" važi i za naše kućne ljubimce. Redovnom kontrolom zdravstvenog stanja i pravilnom ishranom izbegavaju se mnoge zdravstvene komplikacije, ali i gnjavaža zbog odlaska veterinaru, kao i veliki novčani izdaci.


Opšte je poznato da su mačke izuzetno čista stvorenja, koja se nekoliko puta na dan doteruju, kao da nikad nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << zadovoljne izgledom. A za delove tela koje ne mogu da dohvate jezikom, poslužiće se šapom koju će prethodno navlažiti pljuvačkom. Kažu da ovo redovno doterivanje ima značajnu ulogu u ponašanju mačke, jer ono pokazuje i njeno duševno stanje.
Za razliku od kratkodlakih mačaka, dugodlake mačke, kao što je persijska, moraju se svakodnevno četkati specijalnim četkama, jer im se u suprotnom dlaka zamrsi. U tom slučaju jedini način da se ti ućebani delovi krzna uklone jeste - odseći ih makazama. Prilikom redovnog doterivanja, mačke gutaju veliku količinu dlaka, naročito dugodlake. Progutane dlake su i od štete i od koristi. Veća količina progutanih dlaka može da izazove probleme sa varenjem jer su nesvarljive. Korisne su jer u mačji organizam donose lecetine i neke vitamine. Zato, ako imate dugodlaku mačku ili vaš ljubimac živi isključivo u kući pa nije u mogućnosti da jede travu i da prirodnim putem, povraćanjem, izbacuje kuglice dlaka, preporučuje se da joj dajete neku od specijalnih pasta koje oblažu sluzavim omotačem svaku dlaku u želucu i tako joj olakšavaju prolaz kroz creva i izbacivanje.

U redovno doterivanje spada i pregled ušiju, koje treba redovno čistiti od naslaga. Uši se nikako ne čiste suvim štapićem za uši, jer je unutrašnjost uva suva i lepljiva. Zato, ako nemate pri ruci specijalno sredstvo, (rastvor koji služi za čišćenje, ali i za uništavanje bakterija i gljivica), u uvo možete da sipate i nekoliko kapi zagrejanog jestivog, bademovog ili maslinovog ulja, ili jednostavno navlažite vatu, a zatim sačekajte da naslage omekšaju.
Redovno kontrolišite i zube, desni i usne, jer i tu može da dođe do problema. Ako su desni crvene i natečene, a iz usta se širi neprijatan zadah, znači da se na zubima uhvatio kamenac. To su sve znaci da vaš ljubimac treba da unosi raznovrsniju hranu, a ako je izbirljiv to ćete lako postići dodavanjem vitamina i minerala. Da bi se sprečilo stvaranje kamenca na zubima, možete da upotrebite neko sredstvo koje deluje antibakterijski i antimikotično.
Pojedine mačke ne skitaju zato što su zatvorene u kući ili su stare pa ne uspevaju da "troše" nokte. Naprevite im stubić na kome će to raditi. Ako su predugački, povremeno ih treba skratiti. Zahvat je vrlo jednostavan: makazama ili seckalicom za nokte treba iseći prozirni deo nokta do mesnatog zadebljanja.

kućni ljubimcimačkenegovanje

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.