Izvor: Luftika.rs, 21.Feb.2024, 10:30

“Navaljni je ubijen udarcem u srce, to je stari KGB metod”: Nove teorije o smrti ruskog opozicionara

“Aleksej Navaljni je najverovatnije ubijen jednim udarcem u predelu srca, to je tehnika koju koristi KGB”, navodno je rekao izvor iz zatvora u kojem je ruski opozicionar pronađen mrtav.
Modrice koje su pronađene na telu Navaljnog navodno odgovaraju metodi “egzekcije jednim udarcem”, tvrdi Vladimir Osečkin, aktivista za ljudska prava koji je pobegao iz Rusije.
– To je stari metod specijalnih snaga KGB-a. Obučili su svoje operativce da ubiju čoveka jednim udarcem u srce, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << u centar tela. To je bio zaštitni znak KGB-a – rekao je on za The Times.
Osečkin, osnivač portala Gulagu.net koji prikuplja svedočenja osuđenika i radnika iz ruskih zatvora kaže da je informacije dobio od izvora koji radi u arktičkoj koloniji gde je Navaljni umro u petak 16. februara, piše Telegraf.
Julija Navaljni optužila je predsednika Rusije Vladimira Putina za smrt supruga, tvrdeći da je Aleksej Navaljni otrovan nervnim gasom novičokom, te da ruske vlasti pokušavaju da zataškaju ubistvo tako što odbijaju da predaju njegovo telo.
Osečkin, međutim, nije ubeđen u to i kaže da bi vlasti mogle da ubiju Navaljnog na koji god način žele, i da ne bi želeli da “ostave trag u njegovom telu koji bi mogao direktno da odvede do Putina“.
On tvrdi da je Navaljni bio primoran da provede između dva i po do četiri sata na otvorenom gde je temperatura mogla da padne na minus 27 stepeni Celzijusa dan pre smrti.
Zatvorenike obično drže najduže sat vremena napolju, čak i u manje ekstremnim uslovima.
– Mislim da su prvo uništili njegovo telo tako što su ga dugo držali na hladnoći i usporili cirkulaciju krvi na minimum. A onda postaje vrlo lako ubiti nekoga, u roku od nekoliko sekundi, ako operativac ima iskustva u ovome – objasnio je Osečkin.
On kaže da je moguće da je korišćen jedan udarac – tehnika prikrivenog atentata koju su navodno koristile specijalne snage KGB-a da bi izbegle bilo kakve naznake uzroka smrti.
Pre nego što je postao ruski lider, Putin je služio nekih 15 godina u KGB-u kao obaveštajac, a penzionisao se 1990. sa činom potpukovnika.
Ruske vlasti do sada nisu uspele da daju ubedljivo objašnjenje o smrti Navaljnog, najistaknutijeg kritičara ruskog predsednika. Kako je saopštila Nacionalna kazneno-popravna služba, 47-godišnjak je preminuo nakon što mu je pozlilo nakon šetnje.
Kanal koji kontroliše država na sajtu za razmenu poruka Telegram kasnije je tvrdio da je uzrok smrti krvni ugrušak.
Porodici Navaljnog je rečeno da ne mogu imati pristup njegovom telu još dve nedelje.
Osečkin je rekao da veruje da prisustvo oficira FSB-a u zatvoru predstavlja dokaz da je Navaljnog ubio Kremlj. Podsetimo, Kremlj je više puta demantovao da ima ikakve veze sa smrću Alekseja Navaljnog.
– Ono što ja znam od svojih izvora jeste da je bila u pitanju specijalna operacija, koja je pripremana danima unapred. To je bilo naređenje iz Moskve jer bez Moskve ne bi bilo moguće obustaviti snimanje kamera kao što je učinjeno – uveren je Osečkin.
Do ovih tvrdnji došlo je nakon što je nalog udovice Alekseja Navaljnog na platformi X (bivši Tviter) juče nakratko suspendovan zbog navodnog ‘kršenja pravila’ usred sve veće zabrinutosti zbog političke nepristrasnosti platforme.
Nalog Julije Navaljni brzo je vraćen nakon talasa kritika na mreži.
Društvena mreža, koja je u vlasništvu Elona Maska, kasnije je tvrdila da je njen mehanizam za odbranu od neželjene pošte i manipulacije “greškom označio” stranicu Navaljne.
Podsetimo, nalog je suspendovan samo dan nakon što je Navalnaja optužila ruskog predsednika Vladimira Putina da je ubio njenog muža i obećala da će preuzeti njegov rad kao antikorupcijski aktivista.
“Videli smo metež i automobile”: Zatvorenik iz kaznene kolonije u kojoj je bio Navaljni otkrio detalje kobne noći

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.