Nastavak velikog istraživanja IAB-a Croatia: Hrvatsko tržište online oglašavanja poraslo za izvrsnih 21 %!

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 14.Mar.2023, 17:02

Nastavak velikog istraživanja IAB-a Croatia: Hrvatsko tržište online oglašavanja poraslo za izvrsnih 21 %!

Nakon što je IAB Croatia, zajednica vodećih digitalnih stručnjaka u Hrvatskoj, prošle godine predstavio prvu hrvatsku procenu investicije u online oglašavanje, IAB-ov Online Media Advertising Expenditure (AdEx), dugo iščekivanu procenu struke, opsežno istraživanje je nastavljeno s globalno proverenim metodama i stručnjacima. Time je hrvatsko tržište drugu godinu dobilo vredne podatke na osnovu istraživanja profesionalne i nezavisne organizacije kojoj je u fokusu razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << digitalnog i interaktivnog marketinga, a okuplja ključne aktere na tržištu prateći globalnu metodologiju.

Na tržištu koje je jako dinamično i prepuno izazova, kao komunikatori ne možemo sebi dopustiti neupućenost – moramo znati gde su nam korisnici. Uvidi IAB Croatia Online Media AdEx-a stoga su jako dragoceni, a u IAB-ovom razgovoru na Danima komunikacija imaćemo priliku zajedno sve detaljno da prokomentarišemo“,  poručila je Rajna Cuculić (GroupM), članica Uprave HURA-e i IAB-a Croatia.

ONLINE OGLAŠAVANJE NASTAVLJA RAST

Hrvatsko tržište online media oglašavanja prema istraživanju IAB Online Media AdEx kontinuirano raste, u skladu s globalnim trendovima. U 2022. godini njegova se vrednost procenjuje na više od 110 miliona evra, što, uprkos ranijim optimističnim prognozama, premašuje sva očekivanja te predstavlja porast od 21 % u odnosu na 2021. godinu! Za 2023. godinu procenjen je rast od 12 %, čime hrvatski online sektor, kao važan učesnik na evropskoj karti, zauzima sve važniju poziciju.

„Mnogi su faktori u 2022. godini pozitivno uticali na dalji rast digitalnog oglašavanja u Hrvatskoj. Zahvaljujući prošlogodišnjem istraživanju IAB-a Croatia povećala se svesnost javnosti o ulaganjima u online oglašavanje u Hrvatskoj. Dodatan optimizam stvorio se dobrom turističkom sezonom i povećanom potrošnjom u drugoj polovini godine, uključujući i Svetsko fudbalsko prvenstvo. Međutim, novi izazovi očekuju se tokom cele 2023. godine, primarno pod pritiskom inflacije i ostalih ekonomskih kretanja. Kvalitetno i strateški pametno ulaganje u oglašavanje sada je važnije nego ikada“, izjavio je Vjekoslav Srednoselec (dentsu Croatia), član radne grupe za IAB Croatia Online Media AdEx.

DISPLAY OGLAŠAVANJE I DALJE DOMINANTNO

Najveći udeo u ukupnom iznosu, kao i prošle godine, u 2022. godini ostvaruje display oglašavanje (statični, animirani i video formati) s 41 %, nakon čega s 30 % sledi oglašavanje na društvenim mrežama, a potom oglašavanje na pretraživačima sa 20 % udela u ukupnoj investiciji. Procenjuje se da će ti kanali nastaviti da dominiraju i u 2023. godini, a očekuje se i značajan porast ulaganja u influensere u 2023. – od čak 63 % u odnosu na 2022. godinu, dok se povećanje ulaganja u sadržajni marketing procenjuje na takođe visokih 41 % u odnosu na 2022.

OČEKIVANO, KORISNICI SU SVE VIŠE NA MOBILNIM UREĐAJIMA

Više od trećine ulaganja u display odnosi se na video formate, a čak 60 % display oglašavanja zakupljuje se programatski, što je porast u odnosu na prošlogodišnjih 55 %. U skladu s prošlogodišnjim predviđanjima, oglašavanje na mobilnim uređajima nastavlja rast te u 2022. čini visokih 76 % display oglašavanja. Većina video oglašavanja odvija se na mobilnim uređajima (83 %), dok se 17 % video oglašavanja prikazuje korisnicima desktop uređaja.

FACEBOOK I INSTAGRAM PREDVODE

U oglašavanju na društvenim mrežama postojana je dominacija kompanije Meta Inc: Facebook je s ranijih 54 % porastao na 58,6 % u 2022. godini, dok Instagram drži 37,5 %. Ostale mreže, među kojima su najzastupljeniji LinkedIn (1,5 %) i Snapchat (1,2 %), sve zajedno čine manje od 4 % udela u oglašavanju na društvenim mrežama. Globalne platforme u vodstvu su i kada je reč o video oglašavanju: 58 % ulaganja odlazi na YouTube, a dodatnih 25 % na Facebook.

Social je u značajnijem porastu, iako se činilo da neće tako da raste, odnosno da će rast biti usporeniji. Platforme su počele da se sve više prilagođavaju novonastalim uslovima, prvenstveno cookieless-u i usmeravanju na first party datu, gde se kroz drugačiji pristup i prikupljanje podataka bolje optimizuju, što rezultira generisanjem boljih rezultata oglašivača te samim time većom potrošnjom“, prokomentarisao je Boris Zatezalo (Httpool).

Kategorija Classifieds – koja se odnosi na objave individualnih oglasa korisnika, a koja jeste deo IAB standarda – nije prikazana u ovom izveštaju ali obuhvaćena je istraživanjem po kojem se vrednost kategorije u 2022. godini procenjuje na dodatnih 16 miliona evra, što je porast u odnosu na ranijih 15 miliona.

Dunja Ivana Ballon, direktorica IAB-a Croatia i HURA-e, naglasila je: „IAB-ova Online Media AdEx godišnja studija predstavlja globalni standard industrije i benchmark je za procenu stanja struke u celom svetu. IAB-ovi članovi u Hrvatskoj i radna grupa IAB-ovih stručnjaka ponovo su odradili sjajan posao, a gledajući dobijene rezultate i složnost naših stručnjaka oko predviđanja za 2023., jasan je zaključak – budućnost je digitalna.“

METODOLOGIJA

Radna grupa je na osnovu procena neto oglašavanja po pojedinim segmentima online oglašavanja koje su dostavile članice IAB-a Croatia s naglaskom na one s najboljim uvidom u lokalno tržište, javno dostupnih izvora podataka i ekspertize članova radne grupe definisala IAB Online Media AdEx, procenu neto iznosa ukupnog volumena i strukture online oglašavanja u Hrvatskoj za 2022. godinu te očekivanja za 2023. godinu. Višemesečni projekat dodatno je osnažila agencija za istraživanje tržišta Ipsos, koja je kao nepristrani partner radila na sintezi i analizi prikupljenih podataka.

„Neupitno je kako su potrebe za što boljim i kvalitetnijim razumevanjem prostora online oglašivačkog tržišta sve intenzivnije i zahtevaju uključivanje što je moguće šireg spektra delatnika.Samo zajedničkim iskustvom, ekspertizom i razmenom informacijama može se pružiti slika našeg online oglašivačkog tržišta koju ćemo svi posmatrati kao relevantnu, ali i na osnovu nje govoriti o budućnosti koja će – iako sasvim sigurno digitalna – biti i vrlo dinamična te nepredvidiva“ , rekao je Matej Sever (Ipsos), i dodao: „Nepotrebno je dodatno naglašavati izazovnost i sofisticiranost online oglašavanja koje svojim specifičnostima ne dozvoljava istraživačkim metodama pružanje jednostavnih i vrlo preciznih odgovora. Baš zato, drago nam je što smo kao Ipsos i ove godine mogli učestvovati u tako izazovnom projektu.“

U ŠTA ULAGATI? SAZNAJTE NA DANIMA KOMUNIKACIJA

IAB Online Media AdEx kao predstavništvo IAB-a Croatia potpisuje radna grupa koju već provereno čine stručnjaci čije su nivoi perspektive i ekspertiza doprineli kvalitetnoj izradi prvog, a sada i drugog hrvatskog IAB Online AdExa: Vjekoslav Srednoselec (dentsu Croatia), Marijan Mihić (Advans Adria), Saša Milinović (Omnicom Media Group), Boris Zatezalo (Httpool) i Matej Sever (Ipsos). Uz Rajnu Cuculić (GroupM), članicu Uprave HURA-e i IAB-a Croatia, na Danima komunikacija će raspravljati o rezultatima istraživanja te odgovoriti na važna pitanja na panelu naziva IAB Croatia Predictions & Online AdEx: Digital Media in 2023 – Change and Opportunities.

Pristup celovitim podacima IAB Online Media AdExa imaju isključivo članovi IAB-a Croatia, a više o ostalim prednostima članstva te aktivnostima IAB-a Croatia saznajte na www.iab-croatia.com.

Interactive Advertising Bureau (IAB) Croatia kolektivni je predstavnik i ambasador industrije interaktivnog marketinga i velike svetske organizacije IAB Global Network u Hrvatskoj. Delovanjem unutar Hrvatske udruženje društava za tržišno komuniciranje (HURA-e), povezuje najvažnije aktere angažovane u rastu interaktivnog marketinga i insistira na najvišem standardu, a hrvatsko je tržište ovom akvizicijom postalo bogatije za brojne materijale, specijalizovane edukacije, nagrade, istraživanja, analize i network koji će ekskluzivno biti dostupni kroz IAB Croatia.

Više informacija pronađite na www.iab-croatia.com te na Facebooku i LinkedInu.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.