„Naslednici Stiva Džobsa“ preti 20 godina zatvora

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 23.Nov.2020, 17:59

„Naslednici Stiva Džobsa“ preti 20 godina zatvora

Elizabet Holms su nazivali naslednicom Stiva Džobsa ali njena kompanija u koju su investitori uložili desetine miliona dolara bila je utemeljena na prevari

Noseći crnu rolku u stilu Stiva Džobsa, s kojim su je upoređivali i govorili da je njegova naslednica, Elizabet Holms pred medijima i investitorima prikazivala se kao nadolazeća zvezda tehnološke industrije koja bi u potpunosti mogla da promeni tržište vredno milijarde dolara. Njena kompanija Theranos, kako je tvrdila, razvila >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << je revolucionaran uređaj za vađenje i analizu krvi koji je bio mnogo jednostavniji (dovoljan je samo mali uzorak krvi iz prsta koji se mogao vaditi i u apotekama) i jeftiniji. Takođe, rezultati analize uzetih uzoraka trebali bi da budu mnogo brže gotovi u odnosu na postojeće metode te je, kako je uverila javnost i investitore, uz samu kap ili dve krvi iz prsta, uređaj mogao da detektuje različite bolesti, od dijabetesa do tumora.

Ono što je zvučalo predobro da bi bilo istinito te što se čini kao revolucija u analizi krvi i dijagnostici pokazalo se kao laž i potpuna prevara. Kako je otkrio novinar The Wall Street Journala, Theranos je uzorke analize krvi slao u spoljne laboratorije, a za uzorke koje je analizirao njihov uređaj rezultati su većinom bili netačni. Ali bilo je to prekasno za brojne investitore koji su svoje milione uložili u kompaniju, a s tim milionima Holmes je održavala stil života poput nekakve filmske zvezde. Letovi privatnim avionima, skupi automobili, asistenti kompanije čija je uloga bila obavljanje njene privatne kupovine, odsedanje u luksuznim i skupim hotelima – sve to i nije neobično za izvršne direktore kompanija koje dobro zarađuju ali problem s Holmes je što je ona trošila novac koji je dobila na račun prevare.

Kada je prevara otkrivena, protiv Holmes je pokrenuta istraga a preti joj do 20 godina zatvora.

Ono što je posebno zanimljivo vezano za suđenje jeste što njeni advokati ne žele da se kao dokazni materijal protiv nje koriste i podaci o njenom luksuznom životu. Naime, dok tužioci to žele da iskoriste kako bi dokazali da je prevarama finansirala svoj način života, njen advokat smatra kako će time stvoriti predrasude porote prema njoj te da će to uticati na presudu. Kaže kako se takav stil života ne razlikuje od luksuza u kojem uživaju drugi izvršni direktori kompanija te da to nema nikakve veze s činjenicom je li ona kriva ili nije.

Suđenje Elizabet Holms počinje početkom marta.

Priredio: Hrvoje Jurman

Izvor: Zimo.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Najveći prevarant Silicijumske doline: "Džobsovoj naslednici" preti 20 godina zatvora

Izvor: B92, 23.Nov.2020

Elizabet Holms pred medijima i investitorima prikazivala se kao nadolazeća zvezda tehnološke industrije.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.