Može vam spasiti život: Zašto je važno dodirnuti spoljašnjost automobila pre sipanja benzina

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 12:10

Može vam spasiti život: Zašto je važno dodirnuti spoljašnjost automobila pre sipanja benzina

Pokret koji vozač napravi kada izađe iz automobila može stvoriti statički elektricitet. A ako počnete da sipate gorivo nakon što izađete iz automobila, isti statički elektricitet može dovesti do opasne iskre.

Poslednje o čemu čovek razmišlja kada sipa gorivo u automobil je mogućnost eksplozije ili požara. Međutim, pokret koji napravite kada izađete iz automobila može stvoriti statički elektricitet, pogotovo zimi.

A ako po izlasku iz automobila počnete >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da sipate benzin, taj isti statički elektricitet na njemu može da dovede do iskre koja može da zapali isparenja goriva i automobil, piše 24sata.hr.

"Tada nastaje statičko pražnjenje iz vašeg tela prema metalnoj mlaznici creva za sipanje goriva, a kada se to dogodi, postoji potencijal za iskru", kaže Skot Bors, direktor tehničkih programa i poslova Instituta za naftnu opremu (PEI).

"Ta iskra je dovoljna da zapali benzinsku paru oko vrha mlaznice", objašnjava on za Reader's Digest.

PEI je primio izveštaje o oko 200 incidenata na benzinskim pumpama izazvanih statičkim elektricitetom od sredine 1990-ih. Ali Bors kaže da verovatno postoji mnogo više slučajeva koji ostaju neprijavljeni.

Dok su manje varnice uobičajene, požari izazvani njima su ipak ređi.

"Kako možete izbeći požar na pumpi? Na sreću, postoji jednostavno rešenje. Prilikom izlaska iz vozila, uverite se da ste dodirnuli metalni deo vozila pre nego što dođete do rezervoara. Ovo će vas isprazniti od bilo kakvog električnog naboja koji ste možda generisali."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Može vam spasiti život: Zašto je važno dodirnuti spoljašnjost automobila pre sipanja benzina

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 10.Apr.2023

Pokret koji vozač napravi kada izađe iz automobila može stvoriti statički elektricitet. A ako počnete da sipate gorivo nakon što izađete iz automobila, isti statički elektricitet može dovesti do opasne iskre. Poslednje o čemu čovek razmišlja kada sipa gorivo u automobil je mogućnost eksplozije...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.