Monodrama Češalj večeras u Kući Đure Jakšića

Izvor: Story, 05.Okt.2015, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Monodrama Češalj večeras u Kući Đure Jakšića

Večeras će u 19 časova biti izvedena monodrama Češalj po tekstu nedavno preminulog književnika Miroslava Josića Višnjića, u izvođenju Mirjane Vukojčić.

Monodrama Češalj je adaptacija priče iz romana Pristup u kap i seme, Miroslava Josića Višnjića. To je autentična priča o ženi iz Stapara (Stojanka) koja je prošla golgotu od 1948. do 1952. godine i posle tri godine provedene na Golom otoku i svih strahota, uspela da se vrati >> Pročitaj celu vest na sajtu Story << u život.

Stojanku igra Mirjana Vukojčić, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koja potpisuje adaptaciju i režiju monodrame Češalj.

Miroslav Josić Višnjić rođen je 1946. godine u Staparu, a preminuo je 8. septembra 2015. godine. Na Filološkom fakultetu u Beogradu apsolvirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti.

Objavio je, u više izdanja, knjige pripovedaka i proze. Dobio je više priznanja za životno delo: Veljkovu golubicu, Račansku povelju, nagradu Todor Manojlović i Zlatni krst kneza Lazara, kao i za pojedine knjige: nagradu Isidora Sekulić, lista Mladost, Ljubiša Jocić, Ninovu nagradu kritike, Borbinu nagradu, Stanislav Vinaver, Borisav Stanković, Oktobarske nagrade Beograda i Sombora i Ivo Andrić.

Nastavak na Story...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Story. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Story. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.