Mondelez na meti bojkota u Skandinaviji

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 19.Jun.2023, 14:17

Mondelez na meti bojkota u Skandinaviji

U dopisu pod naslovom „Beleška o Nordiji/Rusiji“ poslatom zaposlenima u četvrtak, Vinzenz Gruber je pisao o bojkotima koje su protiv Mondeleza pokrenule skandinavske kompanije zbog njegove odluke da ostane u Rusiji gde mu je zakonski dopušteno da radi.

Opisao je pritisak u Nordiji kao „izazovan“ i da je „duboko ožalošćen onim što se događa“ tamošnjim markama. Marabou je popularan u Švedskoj, a Freia u Norveškoj.

Svima nam je teško da vidimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << našu kompaniju izdvojenu i tretiranu drugačije od ostalih kolega uprkos realnosti situacije. Ako pogledate u većinu kuhinjskih ormarića, vidćete mnoge proizvode kompanija za hranu i piće koje nisu napustile Rusiju. Kada bi došlo do bojkota svih robnih marki koje imaju matične kompanije s delatnošću u Rusiji, došlo bi do problema sa snabdevanja hranom„, rekao je Gruber u memorandumu koji je interno distribuiran u Mondelezu

Bojkoti, koje su pokrenule kompanije uključujući avioprevoznika SAS, počeli su prošle nedelje u Švedskoj i Norveškoj. Reakcija je proizašla iz toga što je ukrajinska Nacionalna agencija za sprečavanje korupcije prošlog meseca proglasila Mondelez „međunarodnim sponzorom rata“ jer je nastavio da prodaje svoju robu u Rusiji. Mondelez nije komentarisao imenovanje.

Nije sasvim neuobičajeno da kompanije bojkotiraju drugu firmu. Na primer, stotine su prestale da se oglašavaju na Facebooku, sada Meta, 2020. nakon što su američke grupe za građanska prava angažovala multinacionalne kompanije da izvrše pritisak na kompaniju da preduzme konkretne korake za blokiranje govora mržnje.

Nakon bojkota Mondelezovih brendova čokolade Freia i Marabou u nordijskoj regiji ove nedlje, kompanija je u četvrtak izjavila da radi na tome da svoje poslovanje u Rusiji učini samostalnim sa „samodovoljan lanac snabdevanja“ pre kraja godine. Kompanija nije objavila detalje o svojim planovima za Rusiju. Hrana ne potpada ni pod kakve međunarodne sankcije.

Izvor: SEEbiz

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.