Među „Građanima Rajha“ koji su spremali puč u Nemačkoj misteriozna Ruskinja i pripadnici vojske

Izvor: Luftika.rs, 07.Dec.2022, 15:22

Među „Građanima Rajha“ koji su spremali puč u Nemačkoj misteriozna Ruskinja i pripadnici vojske

Nemačku, ali svetsku javnost danas (7. decembar) je potresla vest da je zloglasna neonacistička teroristička organizacija, pod nazivom „Građani Rajha“ (Reichsbürger), pripremala državni udar u ovoj zemlji i skidanje sa vlasti kancelara Olafa Šolca.
Naime, Savezna kancelarija kriminalističke policije BKA, uz pratnju specijalnih jednica nemačke policije GSG-9 i SEK, pokrenula je policijsku akciju racije i hapšenja neonacista širom Nemačke.
Operacija se sprovodi pod oznakom >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << „Soko-senks“ i u okviru nje 3.000 pripadnika službi bezbednosti pretreslo je 137 obejakata u vlasništvu 52 osumnjičena, dok je njih 25 uhapšeno, javlja nemački Bild.
Među uhapšenim osobama je i jedna državljanka Rusije, koja je u pokretu navodno imala ključnu ulogu, a od 25 uhapšenih, 22 lica su pripadnici „Građana Rajha“, dok je troje navodno pružalo podršku.
Ko su „Građani Rajha“? Radi se o terorističkoj organizaciji koja nije prezala od upotrebe nasilnih sredstva u stvarenju svog cilja – rušenja postojećeg državnog poretka u Nemačkoj. Jedan pripadnik ove organizacije je 2016. godine ubio nemačkog policajca.
„Građani Rajha“ ne priznaju Saveznu Republiku Nemačku, smatraju da je ona i dalje okupirana, Za njih su još uvek na snazi granice Nemačkog Rajha iz 1937. godine, piše Telegraf.
U skladu sa tim ne priznaju zakone, državne službe i sudove, kao ni zvanične dokumente. Reč je o manjim grupama i pojedincima, pre svega u Brandenburgu, Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji i Bavarskoj.
Oni odbijaju da državi plaćaju porez i formiraju svoja mala „državna područja“ koja nazivaju „Drugi nemački rajh“, „Slobodna država Pruska“ ili „Kneževina Germanija“.
Čak štampaju i svoje pasoše i vozačke dozvole. Na svojim internet-stranicama najavljuju nastavak „borbe protiv Savezne Republike Nemačke“.
Foto: Tanjug / AP Prema procenama Kancelarije za zaštitu Ustava, ova grupa ima više hiljada pristalica i simpatizera.
Današnja akcija je ukazala da među njima ima i bivših vojnika, između ostalog i nekadašnjih pripadnika elitnih specijalnih jedinica, koji su odigrali značajnu ulogu u planiranju puča.
Verovali su da svoje ciljeve mogu da ostvare samo „vojnim sredstvima i nasiljem protiv predstavnika države“, što je uključivalo i ubistva.
Među vođama neonacista i bivša poslanica Budestaga Kao vođe organizacije koja je označena kao teroristička navode se princ Hajnrih XIII i bivša poslanica u Bundestagu, a sada sudija u Berlinu Birgit Malzak-Vinkeman.
Većina njihovih argumenata zasnovana je na selektivnom čitanju odluke Saveznog ustavnog suda iz 1973. u vezi sa Osnovnim ugovorom između Zapadne i Istočne Nemačke iz 1972. godine, piše Nova.
U prošlosti je Princ Hajnrih privlačio pažnju antisemitskim izjavama u pokretu „Građani Rajha“. U govorima je tvrdio da Nemačka nije suverena država i da jevrejska elita podstiče ratove jer im je od koristi.
On je tokom leta bio prisutan na incidentu u Bad Lobenštajnu kada je tamošnji gradonačelnik napao novinarku.
Portparol kuće Rojs, čiji je deo princ Hajnrih, se tada ogradio od princa, nazvavši ga „zbunjenim starcem”.
Ruska ambasada u Berlinu demantovala veze sa terorističkim grupama Među uhapšenima, kao podrška Pokretu građani Rajha i princu Hajnrihu navodno se našlo se ime Vitalije B, državljanke Rusije.
Foto: Tanjug / AP O njoj se ne zna puno detalja, pa je od strane medija i javnosti već označena kao najmisterioznija žena koja stoji iza organizacije koja je planirala državni udar u Nemačkoj.
Prema navodima nemačkih medija, ona je imala ključnu ulogu u organizaciji princa Hajnriha. Navodno, cilj je bio da ona posreduje između princa i ruskih zvaničnika.
Princ Hajnrih je, kako se sumnja, želeo da ostvari saradnju sa Kremljom i obezbedi podršku za svoje ciljeve.
Na ove vesti se oglasila i ruska ambasada u Berlinu, koja je saopštila da nema nikakve kontakte s „terorističkim“ i „ilegalnim“ organizacijama u toj zemlji, piše Novi magazin.
„Ruske diplomatsko-konzularne ustanove u Nemačkoj nemaju kontakt sa predstavnicima terorističkih grupa ili bilo kojih drugih ilegalnih formacija“, saopštila je ambasada, prenele su ruske agencije Ria Novosti i Tass.
Izvori: Telegraf, Nova, Novi magazin
Neonacisti pripremili državni udar u Nemačkoj, uhapšeno 25 osumnjičenih

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.