MOJCA BRIŠČIK, Izvršna Direktorica SOZ: “U 2018 Slovenačka oglašivačka komora je imala pozitivan finansijski rezultat i 12 novih članova, a čak 49 u poslednje tri godine

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 06.Mar.2019, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOJCA BRIŠČIK, Izvršna Direktorica SOZ: “U 2018 Slovenačka oglašivačka komora je imala pozitivan finansijski rezultat i 12 novih članova, a čak 49 u poslednje tri godine

Kako je za vaše Udruženje protekla 2018. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je SOZ sproveo tokom prethodne godine? Kad uporedite rad vašeg Udruženja u 2018 sa radom u 2017, šta vidite kao značajno poboljšanje u funkcionisanju i doprinosu Udruženja?

Slovenačka oglašivačka komora je podržala brojne projekte 2018. godine; da istaknem samo one najveće:

– 27. Slovenački festival oglašavanja (SOF) održan od 12. do 13. aprila 2018. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << u Portorožu,

– 25. Međunarodni festival kreativnosti Golden Drum održan je od 17 do 19. oktobra 2018. godine u Portorožu,

– Dodela nagrada za Oglašivača i advertajzing ličnost godine,

– Effie® Slovenia 2018 (nagrada za efektivnost u marketinškim komunikacijama): Dan Effie Efektivnosti održan je 21. marta i Tenderska radionica 7. juna, 5. novembra je bio krajnji rok za prijavljivanje kampanja a prvi krug žiriranja završen je 6. decembra 2018. godine kada su izabrani finalisti

– SOZ Akademija: od marta do decembra održano je osam događaja/modula (kako sa slovenačkim tako i sa inostranim govornicima);

– “Dobro jutro, oglašivači!” (šesti edukativnih sastanaka članova SOZ-a); :

– U medijima: sproveli smo kampanju za rangiranje internet stranica MOSS i redizajnirali veb stranicu moss-soz.si.

U odnosu na 2017. godinu, možemo videti poboljšanje, posebno u smislu festivala kao i samoregulacije, jer smo u velikoj meri promovisali regulatorno telo za oglašavanje (Oglaševalsko razsodišče), koje igra važnu ulogu u Sloveniji.

Istovremeno, pratili smo inicijative i ključne promene na nivou EU. U smislu samoregulacije, 2018. godinu obeležio je Evropski kodeks o dezinformacijama i revidirani kodeks o oglašavanju i marketinškim komunikacijama Međunarodne trgovinske komore (ICC – International Chamber of Commerce), koji reguliše industriju globalno i predstavlja osnovu svih nacionalnih kodeksa.

Na međunarodnom nivou smo ojačali našu saradnju sa Evropskim savezom za standarde oglašavanja (EASA), Evropskom asocijacijom komunikacijskih agencija (EACA) i Svetskom federacijom oglašivača (WFA), jer nam omogućavaju pristup važnim informacijama vezanim za razvoj industrije, kao i samoregulacije.

Kako ocenjujete položaj vašeg Udruženja (pre svega materijalni) i koje mere biste predložili da se taj isti položaj poboljša?

Slovenačka oglašivačka komora imala je pozitivan finansijski rezultat na kraju fiskalne 2018. Na ovaj rezultat uticala je optimizacija poslovnih procesa, marketing sopstvenih događaja i obrazovnih sadržaja, kao i povećan broj članova komore – samo u prošloj godini nam se pridružilo 12 novih članova, a od mog dolaska, odnosno za manje od tri godine, 49 novih članova.

Pošto se komora finansira iz članarina i naših aktivnosti, broj članova značajno utiče na naš finansijski rezultat.

Finansije su takođe povezane sa percepcijom važnosti komore koja se povećava u poslednjih nekoliko godina, i uz to, i sa nivoom poverenja. Naši članovi su indirektno uključeni u rad komore, što obezbeđuje transparentan odnos i bolje razumevanje uloge komore.

Koje probleme u funkcionisanju industrije tržišnih komunikacija biste izdvojili? Koji su vaši predlozi za poboljšanje položaja kompanija koje pripadaju industriji tržišnih komunikacija?

Izazovi oglašivača nisu se promenili u protekloj godini. Generisanje prometa, upravljanje i dokazivanje ROI i obezbeđivanje dovoljno velikog budžeta, su u prvom planu.

Glavni faktori koji utiču na učinak marketinških stručnjaka su i dalje dugoročni uticaj tehnoloških potresa, a još više kratkoročni fokus onih klijenata koji su predvideli nula dinara budžeta za marketing. Mnogi klijenti ostavljaju po strani svoje marketinške budžete, za koje se nadam da će se u bliskoj budućnosti promeniti.

Koje će značajne projekte i aktivnosti SOZ sprovesti u 2019. godini?

U 2019, pored organizovanja Slovenačkog festivala oglašavanja (SOF), Međunarodnog festivala kreativnosti Golden Drum, završnog događaja Effie Slovenija, SOZ Akademije (8 modula) sa etabliranim stranim i slovenačkim predavačima i šest događaja “Dobro jutro, oglašivači!” – fokusiraćemo se takođe i na samoregulaciju. Takođe, Slovenačka oglašivačka komora će posvetiti veliku pažnju influencer marketingu.

U prvoj polovini prošle godine WFA (Svetska federacija oglašivača) objavila je rezultate svojih istraživanja o infuenserima, o tome kako ih neke od velikih međunarodnih kompanija otkrivaju, prate i kontaktiraju, kao i koliko njih ima ugovor (oko 70 %). Zbog rezultata ovog istraživanja, Upravni odbor je jednoglasno odlučio da ovo bude prioritet i postavio dva važna cilja za 2019. godinu, a to je da formuliše smernice za influencer marketing, a drugi, još važniji, detaljni pregled i izmena i dopuna Slovenačkog kodeksa oglašivačke prakse u 2019/2020.

Ako se ispostavi da smernice za influencer marketing ne budu dovoljne, ne isključujemo mogućnost uključivanja infuensera u zakonodavstvo o novim medijima. Svako ima legitimno pravo da zna da li je određeni sadržaj sponzorisan, i znajući to, da obrati pažnju na takav sadržaj ili možda čak donese odluku koju on ili ona, kao potrošač, možda ne bi sproveli u drugačijim okolnostima. Ovo pravo ne treba kršiti, posebno kada se govori o osobama mlađim od 18 godina.

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.