MILE BANIĆ, EssenceMediacom: „Nikada nije bilo zahtevnije doći do potrošača sa željenom porukom“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 28.Jul.2023, 09:54

MILE BANIĆ, EssenceMediacom: „Nikada nije bilo zahtevnije doći do potrošača sa željenom porukom“

————————————————–

Edukativni program koji ove godine po osmi put organizuje Međunarodno udruženje za marketinške komunikacije (International Advertising Association, Serbian Chapter), AcademIAA, biće održan u periodu od 16. septembra do 14. decembra 2023. Reč je o jednom od najobuhvatnijih i najbolje rangiranih edukativnih programa u globalnoj IAA mreži.

Ove godine polaznici će imati priliku da čuju preko 30 predavača i panelista. >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Svaki od modula koordiniraju stručnjaci iz relevantnih oblasti koji iza sebe imaju zavidno iskustvo i izuzetne rezultate. Sadržaj je podeljen na 5 modula: Biznis (koordinatorka: Minja Jugović Janjić, Marketing Director, SBB); Kreativa (koordinator: Veljko Golubović, Executive Creative Director, New Moment New Ideas Company); Istraživanje i analitika (koordinator: Nikola Kostoski, direktor marketinga, Gomex); Mediji (koordinator: Mile Banić, Managing Director, EssenceMediacom); Digital (koordinatorka: Maja Grbović, Head of Media, Mercator S).

Program je namenjen mladim profesionalcima sa najviše 5 godina iskustva u struci, a preporučuje se studentima, mladim marketarima, preduzetnicima, ali pre svega onima koji su spremni da se posvete ličnom usavršavanju. Tokom prethodnih godina program je završilo više od 200 mladih ljudi.

——————————————————-

Za početak, molimo vas da predstavite modul čiji ste koordinator: Koji je naziv modula, ko su predavači, koje su teme i koji su edukativni sadržaji svake od pojedinačnih tema?

– Trenutno se nalazimo u verovatno najinteresantnijem i najizazovnijem momentu razvoja medija. Nikada nije postojalo više opcija, niti su se ikada mediji više konzumirali…ali nikada nije bilo ni zahtevnije doći do potrošača sa željenom porukom.

Ambicija svih nas koji ove godine polaznicima AcademiAA donosimo Modul Mediji, jeste da približimo teme kojima se mi profesionalno bavimo, odnosno, da pomognemo oko razumevanja konkretnih elementa.

S tim u vezi, fokus nam je bio da teme i predavači obezbede jasno razumevanje celokupnog ekosistema medija – od business strane, preko strateškog i audience planiranja, definisanja ciljeva, praćenja trendova, sve do elemenata koji prevazilaze uobičajene okvire medija, a zapravo su sastavni deo istih.

Sa ponosom mogu da predstavim line-up koji je odlučio da se pridruži Modulu Mediji i pruži sjajno iskustvo polaznicima:

Mariana Kordopati, Brand Operations Director SEE, Procter & Gamble

Tema: Koja je uloga medija u marketing strategijama i kako je percipirati?

Cilj: Objasniti da li su mediji investicija ili trošak, odnosno, koja je njihova kontribucija biznisu

Dejan Živanović, Strategy Director, Media House

•Tema: Komunikaciona i/ili medijska strategiji?

•Cilj: Objasniti gde zapravo počinju mediji i koja je njihova uloga pri definisanju komunukacionih strategija

Tijana Vušković, Audince Planner, Studio X Europe WPP (TCCC)

•Tema: Sa kim brendovi komuniciraju i kako/ da li je moguće prilagoditi targetiranje?

•Cilj: Objasniti kako možemo optimizovati kampanje kroz audience planning vs tradicionalna demografija i zašto je to važno

Jovana Petrović, Head of Media, L’Oreal

•Tema: Kako definišemo ciljeve i kako ih ostvarujemo

•Cilj: Objasniti šta sve može biti KPI i zašto biramo konkretni, odnosno, koliko je važno da proces bude kvalitetno izveden od strane svih stakeholdera da bi KPIs bili dobro isporučeni

Mile Banić, Koordinator Modula

•Tema: Trendovi & kako će se dalje razvijati mediji

•Cilj: Objasniti gde se nalaze Srbija i regija u odnosu na globalne trendove tj. koliko smo blizu ili daleko

Ivan Kordić, CMO, Shoppster & Aleksandra Ibrajter, Social & Content Lead, EssenceMedicom

•Tema: Media beyond media

•Cilj: Objasniti ulogu touchpoint-a koji prevazilaze uobičajeno medijsko planiranje (e-comm, content, influencer marketing)

Koji su glavni edukativni ciljevi modula čiji ste vi koordinator i kome je ova edukacija namenjena?

– Ove godine se navršava punih 20 godina kako sam ušao u svet medija i medija planiranja. U tih 20 godina, desilo se toliko značajnih stvari u medijima, da je naprosto nemoguće pobrojati sve. U svakom slučaju, tri dešavanja (bar po mom mišljenju), bila su esencijalna za razvoj medijskog tržišta kod nas:

1.Direktno prisustvo internacionalnih kompanija od ranih 2000-ih, što je donelo veliki i brz razvoj (budžeta, znanja, research-a, resursa);

2.Velika ekonomska kriza sa kraja 2008. godine, što je donelo jako veliku racionalizaciju u oglašavanju i fokus na optimizaciji;

3.Razvoj digital medija u poslednjih 7-8 godina, posebno od pojave Covid-a 2020, doneo je suštinsku promenu u konzumaciji i samoj ulozi medija. Tačnije, u jako kratkom roku smo pronašli put od tradicionalnog potrošačkog funnel-a ka novom, koji često ne podrazumeva linearno kretanje, već otvara mogućnost primeni određenih prečica.

Promene sa kojima se susrećemo poslednjih godina često izazivaju nedoumice jer se veliki deo već utvrđenih modela suštinski redefiniše, odnosno, one postaju kontinuirane i sveobuhvatne.

Cilj je da ih artikulišemo i sistematizujemo kroz najbitnije delove procesa, tačnije, da objasnimo ulogu medija i stakeholdera koji se bave tim delom posla (koliko na strani agencija, toliko i na strani klijenata).

Definitivno, fokus će biti na razumevanju i primeni u svakodnevnom poslu. Ono što polaznici svakako mogu da očekuju od nas jeste puno interakcije i aktivno učešće. Suština je da razgovaramo i razmenjujemo mišljenje kroz dijalog – verujem da se jedino tako dolazi do iskrenog razumevanja.

Sama edukacija je namenjena svim polaznicima AcademIAA (bez obzira na konkretan backgroud) jer su mediji sastavni deo šireg ekosistema i neophodno je da ih svi razumeju, kako bi ih i koristili na pravi način.

Kako vidite budućnosti medija?

– To je tema koju bih radije ostavio za AcademIAA 23 i diskusiju sa polaznicima😊.

Šalu na stranu, definitivno je addressability budućnost medija.

Uputite poziv svim potencijalnim polaznicima, odnosno preporučite ovogodišnju IAA Akademiju

– Trendovi, digitalizacija, ekspanzija društvenih mreža, AI oživeli su medijske agencije i učinile ih ponovo privlačnim mestom za rad, a brendovima dali širok spektar mogućnosti kako u implementaciji, tako i u samom razvoju. Ovaj modul polaznicima će biti uzbudljiv i inspirativan, ali istovremeno praktičan i primenjiv.

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.