MARIO AUNEDI MEDEK, HUOJ: „Poboljšanje pozicije HUOJ-a vidim isključivo u stvaranju okruženja izvrsnosti“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 27.Jan.2021, 18:19

MARIO AUNEDI MEDEK, HUOJ: „Poboljšanje pozicije HUOJ-a vidim isključivo u stvaranju okruženja izvrsnosti“

Razgovarali smo sa liderima najznačajnijih komunikacijskih Udruženja u regionu. Ovoga puta čast je pripala Mariu Aunedi Medeku, Predsedniku Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ), da našim čitaocima prenese svoje poglede i razmišljanja o postignućima svog Udruženja u 2020, kao i planovima za 2021…Razgovor vodila Snežana Milić

Kako je za vaše Udruženje protekla 2020. godina? Koji su značajni projekti i aktivnosti koje je vaše Udruženje sprovelo tokom 2020? Kad >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << uporedite rad vašeg Udruženja u 2020 sa radom u 2019, šta vidite kao značajno poboljšanje u funkcionisanju i doprinosu Udruženja?

– Udruga je tijekom 2018. i 2019. godine napravila značajan pozitivan iskorak u nizu aktivnosti te je takav trend trebao biti nastavljen i u 2020. godini. Pandemija nas je, kao i većinu, primorala na odmak od uhodanog načina rada. Dodatni izazov za udrugu jest prebacivanje svih naših aktivnosti na digitalne platforme i društvene mreže uz ograničena financijska sredstva. Godišnju nagradu Grand PRix, koja se dodjeljuje izvrsnim komunikacijskim projektima, dodijelili smo prijenosom uživo putem Facebook stranice, a godišnju KOMferenciju smo odlučili odgoditi za proljeće 2021. u nadi da ćemo je moći organizirati na tradicionalan način. Krajem prosinca je udruga dobila i novu upravu kojoj sam na čelu tako da je odgađanje KOMferencije prilika da ostvarimo određene promjene i ugradimo naše ideje u program, ali i sam koncept.

Kako ocenjujete položaj vašeg Udruženja (pre svega materijalni ali i druge dimenzije) i koje mere biste predložili da se taj isti položaj poboljša?

– Poboljšanje pozicije udruge vidim isključivo u stvaranju okruženja izvrsnosti.

Mi, stručnjaci za odnose s javnošću, strateški smo savjetnici u zagovaranju javnog interesa i općeg dobra i dužnost nam je biti izvrsni ili barem težiti izvrsnosti u svemu što radimo.

Nalazimo se u vremenu prepunom novih izazova u svim sferama društva koje zahtjeva pravodobnu i odgovornu komunikaciju na svim razinama.

U ranijim razgovorima sam naglašavao da svjedočimo resetu koji zahvaća sve pore društva i mijenja način na koji razmišljamo, radimo i stvaramo. To znači da trebamo imati jasno definirane kompetencije svih razina stručnjaka i da moramo raditi na ugledu struke kojoj izvrsnost treba biti ‘srednje ime’, kako bismo zadržali relevantnost i utjecaj. Upravo su to aktivnosti na koje ću sa svojim timom u narednom razdoblju staviti najveći naglasak, u želji da HUOJ ponovno postane platforma za razmjenu znanja i iskustva svih kolega koji se bave odnosima s javnošću.

Koje probleme u funkcionisanju industrije tržišnih komunikacija biste izdvojili? Koji su vaši predlozi za poboljšanje položaja kompanija koje pripadaju industriji tržišnih komunikacija?

– U tijeku je transformacija društva u kojoj neke nove vrijednosti dolaze u prvi plan i mislim da su one kvalitetno ugrađene u komunikacijske planove i aktivnosti nastale u proteklim mjesecima. Uostalom, u našoj se industriji s izazovima moramo dobro nositi jer smo u većini situacija, a pogotovo kad je riječ o krizi, među ključnim savjetnicima vodstva kompanija i pritom prisutni u svim segmentima poslovanja – upravljanju zaposlenicima, odnosima s poslovnim dionicima i komunikaciji s tijelima vlasti ili lokalnom zajednicom. U tome imamo razumijevanje i većine donositelja odluka u javnom i privatnom sektoru pa su slijedom toga i naši savjeti sad traženiji.

Ova je kriza je prilika za sve nas koji se bavimo odnosima s javnošću da se nametnemo i tako pokažemo snagu i važnost komunikacije u kriznim vremenima.

Možemo je promatrati i kao priliku za učenje jer se mnogi od nas dosad nisu imali prilike susresti s krizom tolikog razmjera, a ne možemo isključiti mogućnost da će ih u budućnosti biti još.

Koje će značajne projekte i aktivnosti vaše Udruženje sprovesti u 2021. godini?

– Krajem godine donijeli smo plan koji sadrži naše želje no okolnosti će odrediti u kojoj mjeri ćemo u našim planovima uspjeti. Već sada radimo na nekoliko projekata, a koji se odnose na izvrsnost pa time i poboljšanje ugleda struke.

U tijeku su pripremne aktivnosti za definiranje kompetencija na svim razinama, a u planu nam je i izrada smjernica za javnu nabavu kako bismo doprinijeli jasnijem raspisivanju javnih natječaja.

Od većih projekata za proljeće planiramo održati KOMferenciju, a već sada krajem siječnja raspisujemo javni poziv za prijavu komunikacijskih projekata na godišnju strukovnu nagradu Grand PRix.

Želja nam je da naša nagrada dobije regionalni, a onda i međunarodni značaj tako da planiramo ovogodišnje prijave otvoriti i za komunikacijske projekte s područja Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Poželite nešto svojim kolegama iz komunikacijske industrije u 2021. godini

– Vjerujem da svi imamo slične želje – da vrijeme nakon krize dočekamo jači, veći, agilniji i pametniji. Napravili smo golem iskorak u komunikacijama, međusobno se povezali, razmjenjujemo iskustva.

Autor: Snežana Milić

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.