Izvor: Luftika.rs, 23.Jun.2023, 09:05

Lista najboljih salata na svetu donela iznenađenje, svetski portal komšijama dodelio pravo na „šopsku“

Teško da se može zamisliti proleće i leto bez ove osvežavajuće salate.
Šopska salata je neizostavna na svakoj trpezi u Srbiji, bilo da se radi o slavljima, bilo o običnom porodičnom ručku.
I dok je smatramo tradicionalnim sprskim specijalitetom, mnogi se ne bi složili sa tim, jer ona prelazi granice nekoliko balkanskih zemlja.
Šopska salata je vrlo jednostavan i ukusan specijalitet. Posebno je poznata na Balkanu, jede se u svim prilikama, posebno u letnjem periodu godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << kada često može da zameni čitav obrok.
Popularna je u Srbiji, ali i u Severnoj Makedoniji, Bugarskoj, pa čak i u Grčkoj. Čija je u stvari šopska salata?
Prema pisanju mnogih portala, svoje ime duguje Šopima, narodu koji je živeo na području Šopluk u Bugarskoj.
Međutim, poznati geograf i etnolog Jovan Cvijić je tvrdio da je u područje Šopluka ulazila i zapadna Bugarska, jugoistočna Srbija, ali i istočna Severna Makedonija. Otuda i zabuna, rado se jela svuda i svi su je svojatali.
All about the 100 best-rated salads in the world: https://t.co/tShN60rops pic.twitter.com/j4vJ0bYoyz
— TasteAtlas (@TasteAtlas) April 19, 2023

Poznati internet portal TasteAtlas tvdi da je to tipičan bugraski specijalitet, tradicionalna hladna salata i nacionalno jelo Bugarske. Često se služi tokom leta, kada se može pronaći u većini bugarskih restorana. Prema njima, salata se sastoji od naseckanog paradajza, krastavca, luka, pečene ili sirove paprike i bugarskog sira.
Salata je navodno nastala pedesetih, kada su bugarski vrhunski kuvari osmislili razna jela kako bi privukli turiste u zemlju. Povrće se obično posoli, prelije suncokretovim uljem i po vrhu pospe narendanim sirom.
“Naša” šopska, uslovno rečeno, pravi se od istih sastojaka, samo što se ređe koristi paprika. Odlična je za sve prilike, uz pečeno meso, roštilj ili bilo koje drugo kuvano jelo. Treba navesti da je TasteAtlas šopsku salatu (kao bugarsko jelo) proglasio za drugu najbolju salatu na svetu.
Čija god da je šopska salata, ona je omiljena kod svih. Budući da je popularna u regionu, može se reći da je šopska salata zajedničko kulturno nasleđe Bugarske, Srbije i Severne Makedonije. Treba navesti da postoji i srpska salata, razlika je samo u jednom sastojku, u siru. U šopsku salatu obavezno ide narendani masni beli sir, dok ga u srpskoj nema.
Izvor: TU Magazin
Lista najboljih nacionalnih kuhinja i jela: Srbija na 25, a pljeskavica na 99. mestu

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.