Kompanija Google optužena za špijuniranje dece

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 25.Feb.2020, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kompanija Google optužena za špijuniranje dece

Državni tužilac Novog Meksika tužio je Google na osnovu optužbi da ova tehnološka kompanija neovlašćeno prikuplja lične podatke dece kršeći savezne i države zakone.

Tužba, koja je podneta u američkom Okružnom sudu u Albukerkiju, tvrdi da Google koristi svoj paket obrazovnih usluga koji promoviše školama, učiteljima i roditeljima, zapravo kao način špijuniranja dece i njihove porodice.

Glavni državni tužilac Hector Balderas kaže da, iako ova kompanija reklamira >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Google Education kao vredan alat za škole koje nemaju resurse, on zapravo predstavlja sredstvo za praćenje šta deca gledaju na internetu u učionici i kod kuće na privatnoj mreži. On navodi da se skeniraju sve informacije, od lokacije do toga koje su stranice posećene, koji su videozapisi gledani, sačuvane lozinke i liste kontakata.

Prema njegovim rečima, sigurnost učenika bi trebala da bude prioritet svakoj kompaniji koja pruža usluge deci, a posebno u školama.

Praćenje podataka učenika bez pristanka roditelja nije samo nezakonito, već i opasno„, dodaje Balderas.

Google je odbacio tvrdnje kao „pogrešne“, rekavši da paket G Suite for Education omogućava školama kontrolu pristupa nalozima i zahteva da škole imaju pristanak roditelja kada je to nužno.

Ne koristimo lične podatke korisnika osnovnih i srednjih škola za ciljane oglase„, rekao je glasnogovornik Google-a.

Za razliku od Evrope, SAD nema sveobuhvatan nacionalni zakon koji reguliše prikupljanje podataka i privatnost. Umesto toga, imaju niz državnih i saveznih zakona koji štite određene vrste podataka, poput zdravlja potrošača, finansijskih informacija i ličnih podataka dece, navodi Paris Guardian.

U zahtevu Novog Meksika navodi se kršenje nekih od tih zakona, koji zahtevaju da web stranice ili mrežne usluge imaju roditeljski pristanak pre prikupljanja bilo kakvih podataka dece mlađe od 13 godina.

U odvojenom slučaju, Google je već pristao da plati 170 miliona dolara američkim vlastima zbog kršenja privatnosti maloletnih korisnika video servisa YouTube.

Prema tužbi Novog Meksika, iako kompanija ne dopušta deci mlađoj od 13 godina da otvore Google nalog, Google pokušava da zaobiđe ovu zabranu preko svoje obrazovne usluge, kako bi „potajno stekao pristup informacijama o deci Novog Meksika„.

Kancelarija glavnog tužioca podnela je sličnu tužbu protiv Google-a i drugih tehnoloških kompanija 2018. godine protiv, kako je Balderas opisao, nezakonitog prikupljanja podataka s mobilnih aplikacija namenjenih deci. Taj slučaj još uvek čeka na saveznom sudu.

U poslednjoj tužbi se navodi da više od 80 miliona učitelja i učenika koristi Google obrazovnu platformu.

Izvor: klix.ba

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.