Kolinsov rečnik izabrao AI za svoju reč godine

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 02.Nov.2023, 22:12

Kolinsov rečnik izabrao AI za svoju reč godine

Smatra se sledećom velikom tehnološkom revolucijom, veštačka inteligencija je doživela brz razvoj i o njoj se mnogo pričalo 2023. godine“, naglasio je izdavač rečnika sa sedištem u Velikoj Britaniji u izjavi u kojoj je obznanio svoju odluku.

Iako su sposobnosti veštačke inteligencije u oponašanju ljudskog govora u početku fascinirale ljude, one su takođe bile izvor zabrinutosti, dodaje Kolins, prenosi Si-En-En.

Ako su računari odjednom postali >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << eksperti u toj najljudskijoj oblasti, jeziku, šta dalje? Brojne debate, preispitivanja i predviđanja, i više su nego dovoljno opravdanja za Kolinsovu Reč godine 2023: AI“, nastavlja se u saopštenju.

U Ujedinjenom Kraljevstvu u sredu je počeo uvodni Globalni samit o veštačkoj inteligenciji i bezbednosti. Domaćin je premijer Velike Britanije Riši Sunak, a održava se u Blečli parku, koji je služio kao štab za program razbijanja šifri Savezničkih snaga tokom Drugog svetskog rata, a na njemu će se između ostalih kao govornik pojaviti i potpredsednica SAD, Kamala Haris.

Drugi kandidati za Kolinsovu Reč godine bili su i „de-influens“ (“de-influencing”) kada uticajni na društvenim mrežama koriste svoju popularnost „da upozore pratioce da izbegavaju određene komercijalne proizvode, predložene navike i slično“, kao i „nepo bebe“, što se odnosi na osobe „za čiju se karijeru veruje da je napredovala zahvaljujući slavnim roditeljima“.

U užem izboru su takođe bili “canon event,” definisan kao iskustvo „od suštinskog značaja za formiranje karaktera ili identiteta pojedinca“ i „ultra-prerađena hrana“, koja se „priprema složenim industrijskim metodama“ i često se sastoji od „sastojaka sa malo ili bez nutritivne vrednosti.”

Pored toga, Kolins pominje lek za mršavljenje „semaglutid“, takođe poznat kao „ozempik“, koji je postao senzacija nakon što se činilo da pomaže ljudima da smršaju suzbijanjem apetita, kao i “greedflation” (inflaciju pohlepe), termin koji se odnosi na navodnu praksa nekih preduzeća da prekomerno povećavaju cene u pokušaju da maksimiziraju profit u vreme visoke inflacije u Velikoj Britaniji.

Prošle godine je rečnik nazvao „permakrizu“ – „produženi period nestabilnosti i nesigurnosti“ – kao svoju reč godine, posle „NFT“, skraćenice od „nezamenljivi token“ ili „jedinstveni digitalni sertifikat, registrovan u blokčejnu, koji se koristi za evidentiranje vlasništva nad imovinom kao što je umetničko delo ili kolekcionarski predmet” 2021. godine.

Izvor: Agencije

Foto: pixabay

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.