Kako izgleda Toyotin hamer: Civilni Mega Cruiser slavi 25. rođendan FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 17.Jun.2020, 09:04

Kako izgleda Toyotin "hamer": Civilni Mega Cruiser slavi 25. rođendan FOTO/VIDEO

Poput modela Hummer H1, koji su pravili Amerikanci, i Japanci su imali svoj ekstremni terenac.

Hummer H1, kao civilna verzija američkog vojnog "hamvija", postao je širom sveta poznat devedesetih, najviše zahvaljujući njegovoj armijskoj preteči, koja se masovno koristila u Zalivskom ratu i operaciji "Pustinjska oluja".

Međutim, malo je poznato da je i Toyota imala pandan ovom robusnom terenskom vozilu.

Toyota Mega Cruiser je takođe napravljen na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bazi vojne verzije, ali je zahvaljujući malom tiražu i lokalizovanju isključivo na japansko tržište do danas ostao dobro čuvana tajna za mnoge koji prate auto-industriju.

Naime, procenjije se da su Japanci izradili svega nešto preko 100 ovih vozila za civilne potrebe i to samo za domaće tržište.

Toyota je ovih dana objavila nekoliko promo fotografija kako bi obeležila 25. godišnjicu nastanka modela Mega Cruiser.

Civilna verzija je predstavljena 1995. godine, a u prodaji se našla početkom 1996. Mega Cruiser je dug preko 5 metara, širina vozila iznosi 2,2 m, a visina 2,1 m, dok je ukupna masa praznog automobila 2.850 kg.

Može da preveze do 6 osoba i ima nosivost od 750 kg. Mega Cruiser ima permanentni pogon na sva 4 točka, a pogoni ga 4-cilindarski 4.1 litarski turbo-dizelaš sa 150 KS (110 kW). Snaga s eprenosi pomoću 4-stepenog automatskog menjača.

Odstojanje od tla, ili klirens, iznosi čak 420 mm.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.