[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] ĐORĐE JANKOVIĆ, Friday Finally: Dokazali smo da kreativnost nije rezervisana za „velike“ klijente

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 24.Jan.2024, 14:11

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] ĐORĐE JANKOVIĆ, Friday Finally: Dokazali smo da kreativnost nije rezervisana za „velike“ klijente

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2023. godini

– Osvajanjem zlata na Balcannes-u krajem 2022. agencija Friday je svrstana u 10 najboljih agencija Balkana. Već tada je bilo jasno da nam je cilj da budemo prepoznati kao jedna od najkreativnijih nezavisnih agencija regiona. U toj atmosferi je protekla i 2023. godina, koju ćemo pamtiti kao do sada poslovno i festivalski najunosniju.

Prepoznatljivi pečat Friday agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << je to što sa klijentima koji nemaju advertajzing nasleđe, uspeva da se popne na binu, rame uz rame sa najvećim oglašivačima, koji godinama unazad osvajaju nagrade.

Dokazali smo da kreativnost nije rezervisana za „velike“ klijente i drago nam je što smo brendove poput Stihl, Schlarafia, Prodaja Delova, Poslovi.Infostud, Polovni Automobili, Alma Quattro, uveli na velika vrata kreativnih festivala.

Znamo kako da kreativnost crpimo iz ograničenja i smanjenih budžeta. Dok neki u tome vide prepreke, mi vidimo jednostavne ideje koje mogu da zasijaju. Kampanja “Da skratimo. Stihl” jedna je od njih. Ta poruka donela nam je nagradu za Najbolji Copy godine.

Ali nije sve u tome, nagrade dođu i prođu, važnije je to što smo se super zabavljali. Presekli smo jedan bilbord na pola, snimali melodije udarajući u auto delove, tražili partnere za dušeke, predstavljali mlade genijalce na ulicama i još svašta nešto.

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2023. godini…Izdvojite najbolje nacionalne i regionalne kampanje, uz obrazloženje

– Stičem utisak da se kod nas tokom godina dinamika ne menja. Kao industrija se trudimo da budemo kreativni i svake godine neki projekti zasijaju, ali oni ne odjeknu dalje od granica regiona. Značajniji međunarodni uspeh izostao je i ove godine. Baš iz tog razloga pomenuo bih one projekte koji su u tom smislu bili izuzeci, u nadi da će ih 2024. biti više i da će otputovati dalje.

“Manifesto in the sky”, rad agencije Creative Disorder primer je kako možemo da izvozimo domaću kreativnost, a njihova je bila prepoznata od strane Ads of the World i Creativepool platformi.

Obradovalo me je da čujem kako je agencija New Moment New Ideas Company osvojila nagradu na Lisabon Advertising Festival za naslovnicu Nedeljnika “Kraj škole”.

Izdvojio bih i “BrigometarCroatia Osiguranja meni posebno drage agencije Bruketa&Žinić&Grey koja nastavlja da broji međunarodne nagrade, ali ono što je ovog puta dodatna vrednost je i činjenica da je ovaj projekat pronašao mesto i na Venecijanskom bijenalu.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2023. godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Teško je ovaj odgovor sumirati u samo par primera, zato bih se fokusirao na one projekte koji se mogu povezati i sa Friday tretmanom – jak originalan insight, sa jednostavnom i efektnom primenom.

U godini kada svedočimo sve većoj upotrebi AI-a i u kreativnim industrijama, i generalno kada je ta tema sve aktuelnija, neki radovi su tu da nas ipak podsete da dobar insight i relativno „jednostavna“ egzekucija odnose primat i bivaju više primećeni kod korisnika.

U Francuskoj, 1 od 10 dece je žrtva maltretiranja. Burger King je pronašao način kako to pametno da ispriča.

Heinz je osvestio činjenicu da čak i onda kada to nije Heinz, zapravo jeste Heinz.

www.theinspiration.com/2023/03/heinz-ketchup-even-when-it-isnt-heinz-it-has-to-be-heinz-by-rethink

Odličan primer, o kom je možda već bilo reči ali je toliko genijalan da ga vredi ponavljati, je rad IKEA

Proudly second best
.

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2024?

– Sa porastom krize na različitim nivoima čini se da ni veliki brendovi neće moći da se prave da ne vide stanje u svetu i da to potpuno ignorišu u svojoj komunikaciji. Publika prosto sve više zahteva i od brendova da se izraze po određenim “pitanjima” i da zauzmu strane. Visok accountability kojim publika drži brendove je u prethodnim godinama još porastao i više je nego očigledan pa smo tako ispratili najsvežiji slučaj Zara brenda, pre toga Balenciaga, ali i primeri van modne industrije kao što je Bud Light i katastrofalan nedostatak zaštite njihove ambasadorke Dylan Mulvaney, zatim slučaj Chiare Ferragni koji nam je pokazao da publika više ni influenserima ne veruje slepo i da je spremna i da ih odbrani i okrene se protiv brenda koji voli, ako smatraju da ne postupaju moralno, ali i da influensere pozovu na odgovornost kada smatraju da je to potrebno. Tako da se čini da će se taj trend nastaviti i u ovoj godini, i jedino što malo brine posmatrajući sa strane jeste činjenica da sa svim ovim i cancel kultura sve više jača i da smo možda ponekad prebrzi u cancelovanju brendova i pojedinaca na prvi clickbait post.

Kako vidite aktuelni nivo upotrebe veštačke inteligencije u kreativnom segmentu funkcionisanja agencije?

– Ovde najviše vidim u praktičnom smislu, svedoci smo koliko je već Midjourney odmenio prethodni proces skiciranja i storibordovanja. Ali mišljenja smo da finalna rešenja ipak ne mogu biti zadovoljavajuća bez “ljudskog faktora” tačnije bez dizajnera i kreativnog tima koji će to iznedriti.

U prethodnoj godini smo videli nekoliko AI kampanja od kojih su neke bile AI radi upotrebe AI-a, i nadam se da se to neće pretvoriti u praksu, jer je prilično demotivišuće i baca senku na ono u čemu AI može biti od istinske koristi.

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

[SEE MARKETING 2023/24] ANDREJ KUGONIČ, Nordeus: „Nastavlja se spajanje dva sveta, digitalnog i tradicionalnog, kao i svih brendova iz tih oblasti u zajedničkim marketinškim poduhvatima”

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 25.Jan.2024, 13:41

Na koje marketinške aktivnosti ste stavili akcenat u 2023?..– U 2023. godini smo se fokusirali na nekoliko sve važnijih oblasti u marketingu a jedna od njih je analitika. Razvili smo nekoliko internih alata koje koristimo u svakodnevnoj praksi u marketingu i značajno nam olakšavaju praćenje rezultata...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.