[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] DRAŽEN NOVAK, Saatchi & Saatchi Croatia: „I dalje se sve što predlažemo radi po principu da se stvari naprave, a ne samo obave“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 11.Jan.2024, 16:20

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2023/24] DRAŽEN NOVAK, Saatchi & Saatchi Croatia: „I dalje se sve što predlažemo radi po principu da se stvari naprave, a ne samo obave“

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2023. godini

– Najveći doprinos je taj da se i dalje sve što predlažemo radi po principu da se stvari naprave, a ne samo obave. I da imamo klijente koji su spremni odlučiti se za ono što je potrebno, a ne ono što bi voljeli čuti. To je rezultiralo kampanjama i (dobivenim) pitchevima u cijeloj regiji i šire, što nam je lako izvesti zahvaljujući podršci Grupe.

Ako baš moram >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << izdvojiti neke od projekata onda su to: za Pivovaru Daruvar – Rebranding jednog od najstarijih (ako ne i najstarijeg) pivskih brandova u Hrvatskoj – Staročeško; Kampanja za Labud Zagreb, za isto tako legendarni Sanitar; te dugoročna suradnja s Milsingom na brandovima Gummies, Biorela…

Dajte ocenu rezultata rada nacionalne ali i regionalne advertajzing scene u 2023. godini…Izdvojite najbolje nacionalne i regionalne kampanje, uz obrazloženje

– Zaista mi je bilo drago vidjeti da agencije i studiji iz Hrvatske i regije osvajaju nagrade na relevantnim međunarodnim festivalima. Mislim da je to odlična motivacija i proof of life i klijentima i agencijama da se i kod nas mogu i trebaju raditi dobre stvari koje imaju odjeka. Isto mi je bilo drago čuti i vidjeti (što bi se reklo) naše ljude koji po agencijama vani rade projekte koji osvajaju nagrade. A od radova bih izdvojio Franc Arman – Vrijeme je za tvoje vrijeme, zanimljivo iskorištena posebnost proizvoda pretvorena u content i gadget vrlo dobro prilagođen onima kojima je namijenjen.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2023. godine su privukli vašu pažnju i zašto?

Skittles – Apologize the Rainbow, daleko ispred svih, jednostavna i zabavna ideja dovedena do poznatog Skittles apsurda, ujedno demonstracija kako ljudima dokazati relevantnost branda. Heineken – The Office Cleaners, kombinacija insighta dobro poznatog targetu s jednostavnom on brand mehanikom koja se na simpatičan način bavi važnom temom self carea i životnog balansa. Budweiser – Bring Home The Bud, odličan primjer kako brzo i pametno reagirati u trenutku da bi se zadržao, a možda i premašio izgubljen PR i to na globalnom nivou. I brzi shout out: NIKE – Home, CALM – The Last Photo, Jane/Finch Centre – Bill it to Bezos, Canal+ – Papa?

Kakvi trendovi se mogu očekivati, pre svega u svetskom advertajzingu ali i medijima u 2024?

– Agencije i brandovi morat će pokazati da se komunikacija ne događa samo da bi oni postojali već da ima vidljivu svrhu u životu potrošača.

Nastavit će se osjećaj globalne nesigurnosti i velike promjene u prioritetima zbog kojih će ljudi puno savjesnije glasati novčanikom, pa će se tome trebati i prilagoditi.

News mediji naći će se pod povećanim pritiskom različitih interesa pogotovo zbog broja izbora u državama koji su važni na globalnoj sceni. Društveni mediji također će se naći pod istim pritiskom, ali zahvaljujući brojnosti sudionika kojima tehnologija omogućava da pronađu svoj tribe bez obzira na sve nastavit će bujati uz pojavljivanje stalno mijenjajućih micro trendova.

Kako vidite aktuelni nivo upotrebe veštačke inteligencije u kreativnom segmentu funkcionisanja agencije?

– Što se tiče Saatchi Croatia vidim dosta dobro aktualni nivo jer mogućnosti AI-a koristimo svakodnevno. To nam u kombinaciji s ostalim alatima Publicis Groupe kao npr. Global Web Index daje mogućnost da kreativni segment agencije ima uvjete da funkcionira na nivou s globalnim advertising trendovima.

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.