[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] ADORJAN KURUCZ, Homepage.Creative.Digital.: „Naš najveći doprinos u 2020 je bilo lansiranje Homepage Academy“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 12.Jan.2021, 15:01

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] ADORJAN KURUCZ, Homepage.Creative.Digital.: „Naš najveći doprinos u 2020 je bilo lansiranje Homepage Academy“

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Adorjan Kurucz, Kreativni Direktor agencije Homepage.Creative.Digital…Razgovor vodio Nenad Danilović

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini

– U ovoj izazovnoj godini se zapravo sve svodilo na što bržu i lakšu adaptaciju na novu (digitalnu) realnost. S obzirom na to da je agenciji Homepage >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << digital prirodna teritorija, prilično smo lagodno plivali u svim novim trendovima. Pre godinu dana nismo mogli ni da pomislimo da ćemo realizovati celodnevni online event, sa 6 govornika na različitim lokacijama i više od 1.000 učesnika iz celog regiona. Nove okolnosti nas teraju na to da mislimo brzo i pronalazimo rešenja koja do sada nismo ni slutili.

Najveći doprinos ovoj godini mislim da je lansiranje Homepage Academy – platforme za online edukacije sa sveobuhvatnim kursevima iz digitalnog marketinga na tri nivoa: executive, manager i professional – za one koji žele da započnu karijeru u digitalnom marketingu ili sistematizuju svoje znanje; za menadžere i preduzetnike kojima je potrebno strateško razmišljanje i dublje razumevanje digitala, kako bi ostvarili što kvalitetniji odnos sa svojim agencijama; i profesionalce koji žele svoj biznis da podignu na novi (digitalni) nivo.

Dajte ocenu rezultata rada srpske advertajzing scene u 2020. godini…Izdvojite najbolje domaće kampanje, uz obrazloženje

– U ovoj godini su najbolji svi koji su uspeli da održe “glavu iznad vode”. Tako da moji najbolji su oni koji su uspeli da reorganizuju i digitalizuju svoje biznise, naprave webshop-ove koje nisu ni planirali, organizuju dostave, obezbede svojim zaposlenima da rade u okolnostima u kojima neće biti ugroženi ni oni, ni njihove porodice… i na kraju dana doprinesu tome da nekim ljudima olakšaju život, omoguće nešto što inače ne bi mogli i unesi malo vredrine u tmurne dane.

Kako vidite ulogu advertajzing kreativaca u (sada već očiglednim) velikim promenama u savremenom privrednom sistemu (digitalizacija/robotizacija/veštačka inteligencija, urušavanje svetskog finansijskog sistema, pauperizacija i nestajanje srednje klase, nestajanje velikog broja zanimanja, propadanje malih i srednjih preduzeća i prevlast korporativnog sektora)? Slažete li se sa ocenom da advertajzing kreativci postaju blue-collar (plavi okovratnici, radnici) svetskog kapitalističkog sistema, što se već dešava sa koderima i programerima? U kom smeru će upotreba veštačke inteligencije u advertajzing svetu uticati na položaj agencijskih kreativaca?

– Nove okolnosti nas teraju na to da se prilagođavamo, učimo, eksperimentišemo, inoviramo… i oni koji budu će isplivati. Naravno, digitalizacija i razvoj veštačke inteligencije će uticati na neke grane industrije – machine learning već danas igra značajnu ulogu u digital advertajzingu. A da li će to izazvati kraj sveta? Naravno da neće, kao što nije ni nestanak potkivača konja kojih je pre 100 godina bilo u svakom selu.

O tome da li smo “robovi” svetskog kapitalističkog sistema mislim da ne možemo da pričamo – i dalje imamo mogućnost izbora.

Ja nas ni ne doživljavam kao blue collar radnike velikih korporacija, nego više kao ljude zanatlije, a vreme i naše mušterije će pokazati ko je pravi majstor svog zanata.

Što se uticaja veštačke inteligencije na kreativce tiče, mislim da je važno znati da današnja veštačka inteligencija nije svemoguća – mnogo je daleko od onoga što viđamo u sci-fi filmovima. A kreativnost je jedan magična sposobnost ljudskog mozga koju će biti jako teško replicirati.

Veštačka inteligencija danas stvarno može da da odgovor na mnoga pitanja, ali suštinski deo kreativnosti nije davanje odgovora, nego upravo suprotno – postavljanje pitanja.

Kakvi su trendovi u ponašanju oglašivača prema upotrebi kreativnih potencijala u domaćim agencijama?

– Imam utisak da je ova godina bila prekretnica kada je napuklo famozno “oduvek smo ovako radili”. Verujem da će se taj trend i nastaviti, zato što se za jako kratko vreme sve promenilo.

Na koje sve načine je na vaš rad uticao tekući problem širenja pandemije Covid-19?

– Ako govorimo o internom procesu rada, siguran sam da naši klijenti nisu osetili da veći deo godine ne sedimo zajedno u kancelariji, nego da je svačiji stan postao mini kancelarija za sebe. Što se procesa sa klijentima tiče, oni ponekad budu izazovni, naročito kada klijenti tokom prezentacije drže isključenu kameru, pa nema nikakve povratne informacije, nikakve energije, kao da pričate samom sebi. Tako da, dragi klijenti, uključite kameru… u redu je što ste u majici za “po kući” – i mi smo.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2020.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

– Najmoćnija poruka koju smo čuli ove godine je definitivno Coca-Cola: Open Like Never Before. Došla je usred pandemije, kada nismo imali predstavu o tome šta nam se dešava, niti šta nas čeka, i naterala da zastanemo, prepoznamo ovaj trenutak i budemo zahvalni… i razumemo da budućnost nije u prošlosti, nego u svakom trenutku koji je pred nama, i u tome kako ćemo te trenutke iskoristiti.

Poželite nešto svojim kolegama i aktuelnim i potencijalnim klijentima u 2021?

– Želim nam u 2021. da prestanemo da čekamo “kad će kraj” i da posmatramo ovaj period kao novi početak.

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2020/21] DARKO BOSNAR, Imago Ogilvy: „Zlatno doba reklamnih agencija kakve poznajemo od prije 15 godina je završeno“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 13.Jan.2021, 14:53

Kreativni direktori su heart&soul svih dobro utemeljenih komunikacijskih agencija. Pročitajte šta o kreativnosti misli Darko Bosnar, Creative Director agencije Imago Ogilvy…Razgovor vodio Nenad Danilović..Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2020. godini..–...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.