[KREATIVCI & KREATIVNOST 2018/19] IVAN TUŠEK, Degordian: „Treba se odmaknuti od klasičnog advertisinga gdje se veliki budžeti lupaju isključivo u TV kampanje…Velika ideja je potrebnija nego ikad“

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 05.Apr.2019, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[KREATIVCI & KREATIVNOST 2018/19] IVAN TUŠEK, Degordian: „Treba se odmaknuti od klasičnog advertisinga gdje se veliki budžeti lupaju isključivo u TV kampanje…Velika ideja je potrebnija nego ikad“

Ocenite i dajte viđenje rada svoje agencije u pogledu kreativnog doprinosa u 2018. godini

Mislim da je iza nas vrlo kreativno-produktivna godina.

Radili smo na kampanjama za neke od najvećih regionalnih kompanija kao što su Zagrebačka pivovara (Ožujsko pivo), Adria Snack Company (Čipi Čips) i Violeta. Za Ožujsko pivo smo uoči Svjetskog nogometnog prvenstva napravili kampanju koja je započela online u obliku website-a, a završila >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << offline u obliku knjige koja je došla i do naše reprezentacije, za Čipi Čips smo osmislili i producirali prvu hrvatsku animiranu YouTube seriju, a za Violetu napravili svoje prve TV reklame. Mislim da smo kroz te, i brojne druge, projekte dali solidan doprinos hrvatskom advertisingu u 2018., ali uvijek može bolje. :)

Dajte ocenu rezultata rada hrvatske advertajzing scene u 2018. godini…Izdvojite najbolje kampanje u Hrvatskoj, uz obrazloženje

Smatram da je hrvatska scena u 2018. godini napravila dobar posao.

Smatram da ideje iza kampanja poput Boranke (Imago Ogilvy) i Veliki hrvatski naivci (Señor) zaslužuju priznanje ne samo na regionalnim, već i na svjetskim advertising festivalima. Kod ovih kampanja mi se sviđa što su inspirirane onime što nas okružuje, hrvatskom svakodnevicom i hrvatskim problemima, kao što su u ovom slučaju požari na obali i needuciranost o korištenju interneta. Tijekom prošle godine našlo se još kampanja inspiriranih tragikomičnim događajima koji nas okružuju. Tu mi je super što je ta inspiracija pretočena u, na trenutke dirljivu, na trenutke humorističnu, ali prije svega emocionalnu poruku koja će ostaviti barem mali trag na svima koji je čuju.

Advertising nije tu da mijenja ljudima živote, ali uz ovakve kampanje pomisliš da to i nije toliko nemoguće.

Ukoliko smatrate da je potrebno poboljšanje kreativnosti advertajzing scene u Hrvatskoj, dajte svoje mišljenje i predloge oko toga

Smatram da se treba odmaknuti od klasičnog advertisinga gdje se veliki budžeti lupaju isključivo u TV kampanje. Mislim da je velika ideja potrebnija nego ikad.

Kad kažem “velika ideja”, mislim na priču koja se može izdići iznad svih kanala i za koju se ljudi kasnije neće sjećati jesu li je vidjeli na TV-u, pored ceste, dok su surfali internetom, čitali novine ili pak pričali s kolegama. Dobra kampanja ima sposobnost započeti svoj život na bilo kojem kanalu, a da tijekom cijelog svog trajanja bude kreativna i učinkovita.

Također, proteklih godina smo znali gledati kampanje koje nisu utemeljene u zdravom razumu. Insight ne smije biti nahođenje pojedinca, nego utemeljen u podacima. Predaleko smo odmakli u 21. stoljeću da ne bismo koristili podatke koje poduzeća imaju o svojim kupcima. Tko te podatke nema, tako i tako im nije mjesto na modernom tržištu.

Koje svetske kampanje ili značajni pojedinačni radovi iz 2018.godine su privukli vašu pažnju i zašto?

Izdvojio bih sljedeće:

Apple – Welcome Home. Fantastično audio-vizualno iskustvo, godišnji odmor za oči i uši. Spike Jonze u punom elementu i bonus pop kulture bodovi za korištenje glazbe Andersona Paaka i FKA twigs kao glavne glumice/plesačice.

Nike – Nothing Beats a Londoner. Obožavam produkciju i stil Nike-ovih spotova. Uvijek isti glas branda i emocija koju ostavljaju. Vrhunska produkcija, tempo spota i odličan copy.

New York Times – The Truth Is Worth It. NYT doživljava renesansu u doba kad često čujemo “print je mrtav”. Preselili su većinu svog poslovanja online i sad se mogu pohvaliti nikad većim brojem pretplatnika i čitatelja, nemalim dijelom zbog aktivnosti koje inspiriraju kampanju poput ove.

Uputite poruku svojim kolegama kreativcima iz industrije sa ciljem poboljšanja nivoa kreativnosti i poruku oglašivačima s ciljem poboljšanja saradnje sa kreativnim agencijama

Za kreativce:

Jedan dobar post na digitalnim kanalima nije kampanja. Potrebno je kontinuirano raditi na strategiji digitalnih kanala i njihovoj integraciji s tradicionalnim kanalima oglašavanja. Podjela na offline i online danas više nema smisla, sve je online. Što prije to svi shvate i krenu kampanje raditi integrirano, to će nam rješenja biti kreativnija.

Za oglašivače:

Netko je rekao da kampanja neće biti dobra ako prije pokretanja nismo morali pričati s pravnom službom. S obzirom da se slažem s tim, moja bi poruka za oglašivače bila: “Usudite se riskirati.” :)

Autor: Nenad Danilović

Izvor: Advertiser Serbia

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.