Jedna vrsta čokolade ima najduži rok trajanja, dok će se druga pokvariti posle samo 6 meseci

Izvor: Luftika.rs, 24.Feb.2024, 11:05

Jedna vrsta čokolade ima najduži rok trajanja, dok će se druga pokvariti posle samo 6 meseci

Kada nam se prijede nešto slatko, često je prva misao koja nam padne na pamet – čokolada. Bilo da ste ljubitelj mlečne, bele, ili crne, zdravije opcije, čak i oni koji se suzdržavaju od konzumiranja slatkiša posegnuće ponekad za ovim zadovoljstvom.
Međutim, ponekad se desi da posegnemo za onom koja stoji duži vremenski period u našoj ostavi ili zadnjem delu ormarića u kuhinji. Zato je sasvim normalno da se zapitamo – da li se ova slatka delicija može pokvariti?
Iako čokolada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << kao i svaki proizvod, ima rok trajanja odštampan na pakovanju, dobra vest je da čokolada ima relativno dug rok trajanja i da se ne kvari brzo.
Naravno, ako se ubuđavila, ili ima loš ukus ili miris, to znači da ju treba baciti. Međutim, evo zaista koliko može da traje.
Tajna trajnosti crne čokolade Nema svaka čokolada isti rok trajanja. Ljubitelji tamne čokolade mogli bi biti posebno srećni, jer će crna čokolada zadržati svoj kvalitet duže od ostalih čokolada.
Foto: Pixabay/Alexander Stein Tamna čokolada ima rok trajanja do dve godine, mlečna godinu dana, a bela oko šest meseci, piše Index.
Zašto crna čokolada duže zadržava svoj kvalitet?
Tajna je u čokoladnom likeru ili kakao likeru. To je čisti kakao u tečnom, ili polučvrstom obliku, koji se proizvodi od fermentisanih, sušenih, prženih i zrna kakaovca, odvojenih od ljuske, od kojih se pravi čokolada.
Iako se sa ovim likerom pravi i mlečna čokolada, ona sadrži mleko, zbog kog može da se brže pokvari.
S druge strane, bela čokolada ima najkraći rok trajanja, jer uopšte ne sadrži čokoladni liker.
Foto: Pixabay/Carina Ne stavljajte čokoladu u frižider Nikako se ne preporučuje da se čokolada čuva u frižideru – vlaga u frižideru može da izazove promenu boje ili kristalizaciju šećera, što će samo pogoršati ukus čokolade.
Umesto toga, dobro umotajte čokoladu i čuvajte je na tamnom mestu sa niskom vlažnošću, koje nije previše toplo da se čokolada ne bi otopila, ali ni previše hladno.
Takođe je dobra ideja da čokoladu držite podalje od hrane neugodnog mirisa, kako ne bi pokupila neželjene ukuse.
Ako, pak, u svom domu nemate mesto gde biste mogli da držite čokoladu, onda je čuvajte u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi.
Kada je izvadite iz frižidera, ostavite ju da stoji na sobnoj temperaturi od 15 do 20 minuta.
Da li je bezbedno jesti staru čokoladu? Osim ako nije buđava, ili ima loš ukus ili miris, čokolada je bezbedna za jelo.
Naravno, neće biti istog kvaliteta kao kada je tek kupljena, pa ako vam to smeta, uvek možete da ju iskoristite za neki fini desert.
Foto: Pixabay/Pexels Na primer, napravite od nje finu čokoladnu tortu, ili čokoladni kuglof, a možete i da ju izlomite na parčiće i stavite u mešavinu za biskvite.
Izvor: Index
Što li mi se jede čokolada?

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.