Jedete kada ste nervozni?

Izvor: Mondo, 07.Apr.2015, 06:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedete kada ste nervozni?

Ne svi, ali mnogi od nas posežu za hranom kada smo nervozni, ljuti, tužni, pod stresom. Naučnici su napokon otkrili zašto.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Razlog za okretanje hrani u ovim situacijama je uglavnom emocionalna povezanost sa određenim namirnicama. Ako ste skloni tome da "zavirite u frižider" kada vas neko iznervira, možete primetiti da vam se tada uglavnom jedu određene namirnice, odnosno one koje baš volite. Male su šanse da "zaletite" za spanać, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << recimo, ako ga ne volite?

Sudeći prema rezultatima nove studije sprovedene na Univerzitetu u Bafalu, uglavnom se tada okrećemo hrani koju su nam roditelji pravili kada smo bili mali.

Psiholog i autor studije Šira Gabriel koja se specijalizovala u oblasti emocionalne povezanosti čoveka sa hranom, kaže da nije reč o hrani samoj po sebi, već o uspomenama koje te namirnice bude u nama, a kojih možda nismo u potpunosti ni svesni.

"Namirnice koje vam je mama spremala kada ste bili mali, sada povezujete sa bezbrižnim periodom koji ste imali u detinjstvu. Dakle, nije reč samo o hrani", kaže dr Gabriel.

U ovom istraživanju učestvovalo je 100 ljudi, čije su navike u ishrani praćene kroz dnevnike koje su vodili tokom dve nedelje. Pokazalo se da su učesnici koji su više vezani za roditelje skloniji "emocionalnom prejedanju", u odnosu na one koji nemaju baš bliske veze sa roditeljima.

"Sigurno ne mislite: 'Sada ću da pojedem pola torte zato što sam usamljen/a i nedostaje mi mama', ali to je manje-više ono što se zaista dešava", naglašava dr Gabriel.

Dakle, sledeći put kada budete imali težak dan, pre nego što poletite prema frižideru da se "utešite", možda ne bi bilo loše da prvo pozovete mamu. :)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.