Izložba industrijskog dizajna Marka Lukovića

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 08.Okt.2015, 07:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba industrijskog dizajna Marka Lukovića

U beogradskoj galeriji Singidunum u utorak 6. oktobra je otvorena izložba industrijskog dizajna Marka Lukovića, docenta Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i višestruko nagrađivanog srpskog industrijskog dizajnera

Izložba koja se organizuje povodom 15 godina kreativnog i profesionalnog rada autora u oblastima dizajna automobila, dizajna proizvoda i dizajna ambalaže, trajaće do srede 14. oktobra.

Postavku izložbe „Design&Dizajn“ čine realizovani projekti i >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << konceptualne dizajnerske studije koje su rađene za klijente iz Francuske, Italije, Amerike, Danske, Grčke, Slovenije, Srbije…

Veliki deo izloženih radova osvojio je 20 međunarodnih i domaćih stručnih nagrada i priznanja. Radovi su prezentirani na više od 80 izložbi i dizajnerskim konferencijama u zemlji i inostranstvu. Nagrađeni projekti objavljeni su u literaruri i enciklopedijama o dizajnu širom sveta.

Marko Luković je rođen 1977. godine u Beogradu, (Srbija), gde danas živi i radi kao dizajner i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, na Odseku Industrijski dizajn, od 2002.godine. Sa sopstvenim timom specijalista različtih struka uspešno je angažovan u različitim oblastima dizajna od 2001. godine i ima iskustvo u praktičnom radu na projektima za vrhunsku industriju.

Profesionalne oblasti rada: dizajn vozila, dizajn proizvoda i ambalaže, 3D CAD kompjutersko projektovanje i 3D vizualizacija, priprema za rapid prototyping i CNC izradu alata, grafički i web dizajn…

Član je ULUPUDS-a Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije od 2001.

20 međunarodnih i domaćih nagrada za dizajn (od kojih su najznačajnije…)

– Pobednik Prvog Peugeot-dizajn konkursa – prototip koncept automobila Peugeot Moonster, Francuska 2001, Peugeot Moonster je realizovan i premijerno prikazan na Frankfurtskom Salonu Automobila 2001

– Prva nagrada na 42. Oktobarskom salonu u Beogradu 2001.

– Nagrada za auto-dizajn francuske dizajn kuće Heuliez 2000.

– Plaketa ULUPUDS-a 2003

– 4 zlatne medalje za dizajn, „Nikola Tesla“

– 2 srebrne medalje za dizajn“Nikola Tesla“ i specijalna nagrada za dizajn različitih industrijski proizvoda Savez pronalazača, Beograd (od 2002 do 2011.)

– Nagrada za dizajn automobila za 2021. godinu Supersonic -Michelin Challenge Design, Detroit SAD, 2011

– Nagrada za dizajn autonomnog automobila TwinWay -Michelin Challenge Design, SAD, 2014

– Nagrada za dizajn sportskog automobila Hyperion 2030 -Michelin Challenge Design, Detroit, SAD, 2015

– Plaketa ULUPUDS-a 2015. za Leaf/ List Solarnu ulične lampu, serijska proizvodnja, Plasma Tech Energy, Grčka-Kipar

Govornik na više od 25 međunarodnih i domaćih dizajn konferencija i kao član stručnih žirija (Barselona, Delft-Holandija, Bolonja, Pariz, Bukurešt, Sofija, Ljubljana, Zagreb, Beograd, Novi Sad, Kragujevac …)

Učešće na preko 80 međunarodnih i domaćih izložbi (Pariz, Berlin, Varšava, Ženeva, Frankfurt, Monca, Sofija, Los Anđeles, Detroit, Banja Luka,Trebinje, Beograd …)

Izvor: www.urbanbug.net

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.