Izvor: Luftika.rs, 01.Apr.2023, 09:28

Italija zabranila upotrebu veštačke inteligencije i otvorila istragu protiv kompanije iza popularnog softvera

Italijanska agencija za zaštitu podataka saopštila je danas da je otvorila istragu protiv „Open AI“, kompanije koja stoji iza popularnog ChatGPTa, zbog sumnje za kršenje pravila za prikupljanje podataka korisnika, i da je zbog toga privremeno ograničila korišćenje ličnih podataka italijanskih korisnika.
U obrazloženju se navodi da kompanija nema pravnu osnovu koja opravdava tako masovno prikupljanje i skladištenje ličnih podataka, čija je jedina svrha podučavanje ChatGPTa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs <<
Regulatorno telo poziva da se suspenduju nova izdanja ChatGPTa, dok se ne ispitaju rizici po privatnost i sajber bezbednost. Tu uključuje i širenje dezinformacija koje raste sa obe strane Atlantika, piše „Politiko“, a prenosi Nova.
The Italian privacy regulator has ordered a ban on ChatGPT over alleged privacy violations.https://t.co/F25DldgKH8
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) March 31, 2023

U saopštenju piše i da OpenAI ne proverava starost korisnika i da izlaže maloletnike „apsolutno neprikladnim odgovorima koji nisu u skladu sa njihovim stepenom razvoja i samosvesti“.
OpenAI nema kancelariju u EU, ali njegovom predstavniku u Evropskom ekonomskom prostoru je dat rok od 20 dana da obrazloži plan za usklađivanje ChatGPTa sa Opštom uredbom o zaštiti podataka EU (GDPR). U suprotnom, Open AI će se suočiti sa novčanim kaznama.
„OpenAI“ još nije odgovorio na zahteve medija za komentar.
Razgovor novinara i veštačke inteligencije posle kojeg je planeta pretrnula od šoka

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.