Izvor: TvojPortal.com, 12.Feb.2012, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ishrana štenaca

Tvoj portal Ako se štene ne odvikne od sisanja do pete nedelje života, treba početi sa prehranjivanjem mesom. Za početak neka to bude pašteta od strugane šnicle. Ako sve ide kako valja, leglo štenadi srećno će se hraniti majčinim mlekom do uzrasta od tri do pet nedelja. Dok još sisaju, možete početi da im dajete i mleko iz tetrapaka da bi naučili da ližu sa tanjira. Time ćete sprečiti zastoj u rastu do kojeg može da dođe zbog smanjene količine majčinog mleka, koje psići, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << rastu, sve manje traže.


Prvi korak ka odvikavanju jeste davanje mešavine (neke dečije kašice) i toplog kravljeg mleka, koja se vrhom prsta ili čajnom kašičicom oprezno stavlja psićima u usta. Posle takvog uvođenja kašaste hrane, dajte im je dva puta dnevno. Prvih nedelju dana vaši ljubimci će puzati preko tanjira i tako se umazati da ćete posle jela morati da ih brišete. Nemojte nipošto propustiti da to učinite, jer i najmanji ostaci mleka ili druge hrane mogu prouzrokovati upalu kože ili opadanje dlake. Za vreme hranjenja ženku valja udaljiti kako se ne bi previše mešala. Kada psići nauče da ližu, možete početi da im dajete hranu tri do četiri puta dnevno. U tom stadijumu im možete uvesti i meso.
Treba znati da obrok od svežeg mesa nije baš idealan, pošto ne sadrži dovoljno kalcijuma. Ako ipak želita da ga upotrebite, kalcijum morate davati u obliku koštanog brašna. Da biste sastrugali meso, položite šniclu na dasku i čvrsto stružite po njoj oštrim nožem, da biste dobili neku vrstu "mesne paštete". Psićima starijim od tri nedelje, možete davati sirovu mlevenu govedinu u koju ćete dodati koštano brašno.
Povremeno koristite i konzerviranu hranu za štenad. Ali, ako je nemate, možete da im date i konzervisanu hranu za odrasle pse što je ipak bolje od svežeg mesa, premda i njoj treba dodati malo koštanog brašna. Da bi štenad lakše prihvatila konzervisano meso, iseckajte ga nožem i dodajte mu malo (manje od deset odto ukupne zapremine hrane) vruće vode.
Kako keruša bude davala manje mleka, povećavajte količinu hrane koju ćete davati mladima. Imajte u vidu da ih treba hraniti češće nego odrasle pse zbog brzog rasta i razvoja. Energetske potrebe štenadi, u odnosu na njihovu težinu, četiri puta su veće od potreba odraslog psa.
Nemojta previše žuriti sa odvikavanjem od sisanja ukoliko se proces dobro odvija i majka ima dovoljno mleka. Ali, ako se psići ne odviknu od sisanja do pete nedelje, počnite sa davanjem mesa. Po pravilu do šeste nedelje života oni će od majke tražiti veoma malo ili nimalo mleka.
Oko dvanaeste nedelje života treba ukinuti jedan od mlečnih obroka. Da li ćete nastaviti da hranite pse dva puta dnevno ili svesti ishranu na jedan obrok, zavisi delimično od okolnosti ali i od psa. Po pravilu, manjim psima valja davati dva obroka dnevno.
Nemojte dozvoliti psićima da postanu problematični kada je reč o ishrani. Kad im stavite hranu u posudu, donesite ih do nje i ostavite. Nemojte očekivati da će štene samo pronaći hranu. Pomozite mu. Pustite da obrok potraje 20 do 30 minuta, a onda sklonite posudu. Ostatke možete pokupiti, ostaviti u frižider i ponovo ponuditi za sledeći obrok, možda uz malo sosa ili supe. On treba da potraje 20 do 30 minuta, zatim sklonite hranu da se ne bi sasušila ili ostala bez ukusa.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.