Izvor: Advertiser-Serbia.com, 20.Mar.2023, 16:46

IoT tehnologija: Digitalizovana poljoprivreda jedan od stubova digitalizacije Srbije

Kao kompanija koja ubrzano radi na digitalizaciji sopstvenog poslovanja, Telekom Srbija poseduje neophodne tehnološke kapacitete i stručnost zaposlenih kako bi bio jedan od nosilaca digitalizacije u zemlji i regionu. Isto tako, kompanija poseduje napredna rešenja koja omogućavaju ubrzanu digitalizaciju, a prve servise primenila je najpre kako bi optimizovala sopstvene poslovne procese. IoT tehnologija (Internet of Things – internet stvari), dostupna već desetak godina, upotrebljena je za nadzor >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << infrastrukture na celoj teritoriji Srbije.

Kako je postojao dugogodišnji problem krađe podzemne infrastrukture, razvijen je IoT uređaj koji detektuje neovlašćeni ulazak u kablovske instalacije. Sama IoT tehnologija omogućava da IoT uređaji godinama rade potpuno autonomno, bez potrebe za održavanjem (imaju baterijsko napajanje sa periodom trajanja i do deset godina). Informacije sa uređaja se prenose preko nove IoT mreže do mts IoT platforme. Time je omogućena trenutna detekcija neovlašćenog ulaska što je kompaniji donelo ogromne uštede.

Nakon interne potvrde pouzdanosti IoT mreže i platforme, kompanija je IoT usluge ponudila i kompanijama koje posluju u različitim oblastima. Jedna od oblasti u kojoj Telekom Srbija implementira napredne sisteme jeste i poljoprivreda.

Kada govorimo o „pametnoj poljoprivredi“, pod tim pre svega podrazumevamo primenu savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT) u poljoprivredi. Radi se, dakle, o sistemima za prikupljanje, obradu, čuvanje i razmenu podataka u odgovarajućem formatu, kako bi se poslovi na nekom poljoprivrednom imanju odvijali brže i efikasnije. Pametna poljoprivreda ima veliki potencijal da unapredi poslovanje, oslanjajući se na precizniju i efikasniju upotrebu resursa. Iz perspektive poljoprivrednih proizvođača, pametna poljoprivreda treba da obezbedi dodatu vrednost kroz podršku u odlučivanju, povećanje prinosa, efektivno korišćenje vode, efikasnije poslovanje uz automatizaciju svakodnevnih aktivnosti, nadgledanje u realnom vremenu, naprednu analitiku, predviđanje na dnevnom i sezonskom nivou“, kaže Siniša Maravić, šef Službe za razvoj vertikalnih IoT rešenja u Telekomu Srbija.

Digitalni asistent za poljoprivredu koji je Telekom Srbija razvio zajedno sa partnerima iz DunavNet-a, predstavlja platformu sa nizom funkcionalnosti koje proizvođačima olakšavaju donošenje odluka o potrebnim dnevnim aktivnostima. Ekspertski moduli su razvijeni za gotovo sve segmente poljoprivredne proizvodnje, odnosno u ratarstvu, povrtarstvu, voćarstvu i vinogradarstvu. Takođe, imamo i rešenja za upravljanje živinarskim i svinjskim farmama, kao i za nadzor silosa“, dodaje on.

Vinogradi i voćnjaci su opremljeni i meteo stanicama. Podaci o temperaturi, vlažnosti vazduha, vlažnosti lista, padavinama, obrađuju se na agroNET platformi korišćenjem prediktivnih modela pojave bolesti i insekata, na osnovu čega se kreiraju saveti o optimalnom vremenu upotrebe pesticida, odnosno određivanje pravog momenta za primenu agro-tehničkih mera u cilju sprečavanja širenja bolesti i preteranog namnožavanja insekata.

Uzgoj svinja i živine je znatno olakšan praćenjem različitih ambijentalnih parametara (temperatura, vlažnost, koncentracija Co2 i NH3), kao i analizom video snimaka iz proizvodnih objekata. Primenom veštačke inteligencije i mašinskog učenja, farmer dobija instrukcije o najboljim uslovima za uzgoj, informaciju o prosečnoj težini pilića, promeni njihovog ponašanja, pojavi stresnih stanja. Digitalni asistent automatski prati i prikuplja proizvodne uslove u objektu i tehnološke parametre, i zatim kreira instrukcije o potrebnim korektivnim merama u slučaju da očitani parametri nisu u skladu sa propisanim vrednostima (performansama tehnologije). Prikupljanjem i čuvanjem podataka o velikom broju aktivnosti i promenama na farmi, stvara se osnova za transparentnost lanca proizvodnje, prerade i isporuke živinskog mesa.

Dobrih primera kako da se iskoriste pametne i napredne tehnologije ne nedostaje. Holandija je tako još devedesetih godina pokrenula program digitalizacije poljoprivrede pod parolom „dva puta više hrane sa duplo manje sredstava“. Dvadesetak godina kasnije, na rang listi zemalja po izvozu poljoprivrednih dobara, Holandija se nalazi na drugom mestu – odmah iza SAD, koja ima 161 put više obradivih površina od nje. Naša početna pozicija u odnosu na Holandiju je neuporedivo bolja. Srbija ima tri puta više poljoprivrednog i obradivog zemljišta, sedam puta više po glavi stanovnika (jer je Holandija gušće naseljena), 76% više dostupne sveže vode, tri puta više radne snage angažovane u poljoprivredi“, objašnjava Maravić.

Svakako je unapređenje postojećih i uvođenje novih digitalnih usluga jedan od primarnih ciljeva u narednim godinama. To su pre svega različite vrste konektivnosti (LoRaWAN, NB-IoT i 5G) koje će omogućiti najširi spektar usluga u zavisnosti od količine podataka i brzine prenosa. Obrada tih podataka kroz mašinsko učenje i AI modele, obrada slike i zvuka i različitih drugih podataka, dodatno će unaprediti rešenja.

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.